Світан спростував можливість нової атаки на Київ / колаж УНІАН, фото wikipedia.org, кадр з відео

Заява голови Чернігівської ОВА В'ячеслава Чауса про те, що Росія здатна в будь-який момент сформувати 100-тисячне угруповання для наступу на Чернігів, є "фантастикою". Таку думку висловив український військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

За його словами, досвідчені чиновники часто вдаються до такого нагнітання обстановки в медіапросторі перед тим, як спробувати вибити фінансування для якихось проектів. Світан припустив, що найближчим часом можуть бути виділені гроші на зміцнення північно-східного кордону, і заява Чауса може бути "підсвічуванням" для цього.

У саму ж можливість повторного наступу ворога на Київ військовий експерт не вірить. Він нагадав, що перед своєю атакою на Київ у 2022 році росіяни готувалися до цього півроку і стягнули близько 180 тисяч солдатів на цей напрямок. При тому що тоді кордон України не був готовий до військової оборони.

"Тому не будуть зараз росіяни нічого збирати з півночі України – їм не вистачає на півдні. Вони не знають, чим заткнути дірки на лівому березі. Яка північ? Яка Чернігівщина? З військової точки зору поки це наші "нездійсненні мрії". Зараз ми мріємо, щоб росіяни прибрали частину військ із Запорізького або Донецького напрямків і кудись перекинули", - заявив Світан і додав, що без сарказму подібні заяви Чауса неможливо коментувати.

При цьому Світан ставить під сумніви і строки в один тиждень на перекидання 100 тисяч солдатів на північ. За його словами, це "з області фантастики". Він підкреслив, що просто фізично перекинути 100 тисяч солдатів на інше місце, не рахуючи часу на підготовку до самого наступу, – це місяць роботи.

Також Світан не бачить військового сенсу в таких діях. Він зазначив, що угруповання в 100 тисяч солдатів вистачить лише на те, щоб заглибитися в українську територію на 15 км. На його думку, росіяни теж розуміють безперспективність подібної атаки.

Заява Чауса про російську загрозу для Чернігівської області

Як писав УНІАН, днями голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус заявив, що Росія може досить оперативно зібрати достатньо військ на кордоні, щоб повторити наступ, як у 2022 році. На його думку, росіяни можуть зробити це за 1-3 тижні.

Чаус підкреслив, що відповідна "здатність" РФ не означає неминуче повторення атаки. Багато в чому це залежить від того, наскільки Чернігівщина буде захищена фортифікаційними спорудами.

Вас також можуть зацікавити новини: