РФ переробляє свої сучасні танки Т-90:/ фото REUTERS

Росія встановлює непотрібні так звані "курники" навіть на свої найсучасніші танки Т-90 "Прорив".

Про це розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

"У 2021 році з'явилися перші фото і відео російських танків, у яких на баштах були встановлені дуже дивні конструкції, що були якоюсь подобою протикумулятивних решіток. У народі ці конструкції отримали безліч принизливих прізвиськ, наприклад "мангал", але мені більше подобається "курник", у першу чергу тому, що були очевидними їхні безглуздість і марність", – зазначив він.

За його словами, даний "курник" повинен був би захищати верхню проекцію танка від попадання ракет ПТРК Javelin, а також французьких MMP та ізраїльських Spike, однак, це не так.

"Попри те, що даний факт був очевидним, ми побачили велику кількість російських танків Т-72Б3, Т-80бВМ і навіть Т-62 з "курниками" на баштах. У жовтні з'явилося перше підтвердження того, що "курники" встановлюються вже навіть на найсучасніший, умовно серійний танк ЗС РФ Т-90 "Прорив". Тобто, безглуздий, даремний "курник" стає штатною установкою на всіх типах російських танків? Схоже, так і є", – додав Коваленко.

На думку експерта, для захисту танка куди більш ефективним був би комплекс активного захисту – КАЗ.

"І з цим, за ідеєю, у Росії все повинно бути в порядку, адже ще від СРСР вона успадкувала ряд вельми перспективних розробок КАЗ для танків... Але при цьому, маючи більш ніж 70-річну історію розробок КАЗ, вони так і не стали масовими ні в радянській, ні в російській армії... Сім десятиліть праці і як результат "курник" на вежі найсучаснішого серійного танка", – підсумував оглядач.

Росія знімає з консервації "цінні" танки: що відомо

Раніше Коваленко розповідав, що Росія знімає танки Т-90А з консервації і відправляє на війну в Україну.

За його словами, танки Т-90А стали відправляти на зберігання порівняно недавно, якщо порівнювати з Т-72, Т-80 і навіть Т-62.

"Якщо і справді починають знімати з консервації настільки цінні унікальні екземпляри, то виникає питання, а що ж з усім іншим? Думаю, відповідь напрошується сам собою. Те, що умовно можна назвати виробництвом в Росії, а насправді не більше ніж ремонтні бази, не справляється з навантаженням відновлення Т-72 і Т-80", – вважає Коваленко.