Тімоті Снайдер оцінив, як підрив Каховської ГЕС впливає на контрнаступ / скриншот

Видатний американський історик, професор Тімоті Снайдер спрогнозував, чи руйнування Каховської дамби вплине на контрнаступ України.

В ефірі BBC Radio Снайдер констатував, що ліквідування наслідків теракту на Каховській ГЕС відволікає українських солдатів. 

"Українські військові евакуюють людей. Українські військові за допомогою безпілотників скидають воду на дахи замість гранат у російські танки", – сказав він.

Водночас він висловив думку, що це не матиме принципових наслідків для українського контрнаступу.

"Я не думаю, що це матиме принципові наслідки для українського контрнаступу. … Я думаю, що це змінить ситуацію на кілька днів або кілька тижнів, але є багато інших напрямків, куди мав йти український контрнаступ, і, що примітно, він все ще йде цими напрямками", – сказав він.

Прогнозуючи, наскільки вдалим може бути контрнаступ України, Снайдер сказав, що українські сили, ймовірно, зможуть знову перевершити очікування. 

"Військова історія вчить нас, що ці речі дуже, дуже важко передбачити, але я думаю, що багато що залежить, як і зазвичай під час війни, від того, чи спричинить український прогрес політичний тиск на Москву і чи призведе цей політичний тиск до паніки на російських фронтах. Я думаю, що загалом українці зробили краще, ніж люди очікували, і я б обережно спрогнозував, що вони зроблять краще, ніж люди очікують, і цього разу", – сказав він.

Контрнаступ України - що треба знати

Україна офіційно не оголошуватиме про початок контрнаступу, як неодноразово повідомляли в Міноборони та РНБО. Водночас іноземні ЗМІ повідомляли, що український контрнаступ вже стартував. Видання Politico напередодні писало, що український контрнаступ набирає обертів, але росіяни демонструють жорсткий опір.

Британська розвідка 10 червня констатувала, що за останні дві доби Україна проводила значні операції в декількох секторах на сході та півдні, першу лінію оборони росіян було прорвано. В Генштабі сповістили про невдалі спробу ворога наступати на трьох напрямках. 

Сьогодні президент України Володимир Зеленський на брифінгу заявив, що відбуваються контрнаступальні та оборонні дії, а українські військові налаштовані позитивно.

Вас також можуть зацікавити новини: