Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповіла про жахливі умови в місцях позбавлення волі на окупованому Донбасі, де незаконно утримують українців.

Про це вона повідомила у своєму Telegram-каналі.

"Керівництво Макіївської колонії №32 та Сніжнянської виправної колонії №127 систематично залякує та вимагає гроші у в’язнів з метою неправомірного збагачення. На кожного встановлюється певна сума грошових коштів, яку необхідно щомісяця віддавати", – розповіла омбудсмен.

За словами Денісової, ув'язнених, які відмовляються платити адміністрації установи, переводять до іншого бараку, не пристосованого для проживання, адже там частково немає дверей, вікон, відсутнє централізованого опалення, водопостачання та каналізації.

Читайте такожВражаючі кадри: ЗСУ відпрацювали ракетні удари по "ворогу" з ТРК "Точка У" (фото, відео)"В осінньо-зимовий період заручники залишаються практично "на вулиці" при тому, що їхнє здоров'я підірвано тортурами та голодом. Вони мають тяжкі хронічні захворювання: діабет, хвороби серця та нервової системи", – додала вона.

Омбудсмен також наголосила, що ситуація з поширенням COVID-19 в колонії є вкрай критичною, адже багато хто з в’язнів має ознаки захворювання: високу температуру тіла, сильний кашель, втрату смаку та нюху, у деяких виражені диспепсичні розлади.

Упродовж дня хворим заручникам заборонено прилягти на ліжко, адже за це вони отримають покарання карцером за порушення режиму.

Водночас, медична допомога в'язням не надається, а передані родичами ліки не доходять через розкрадання адміністрацією.

Денісова підкреслила, що зазначені факти є прямим порушенням гарантованих норм ст.3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод та пункту 22 мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими, схвалених Економічною та Соціальною Радою ООН.

Вона звернулася до голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільди Богнер та голови делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні пані Флоранс Жиллєтт щодо проведення Моніторингових візитів в зазначені установи для відновлення порушених прав наших громадян та надання їм належної медичної допомоги.

Омбудсмен також закликала представника ОБСЄ у гуманітарній підгрупі в Тристоронній контактній групі Шарлотту Реландер вжити заходів реагування на зазначені випадки порушення прав громадян.

Раніше повідомлялося, як нардепка Ірина Геращенко заявила про сексуальні катування полонених на Донбасі.

Вас також можуть зацікавити новини