Чим може закінчитися війна в Україні? / Фото REUTERS

Економіст, старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні, президент Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов, озвучив сценарії, за якими далі може розвиватися ситуація, і чим може закінчитися війна.

В інтерв'ю "Главреду" він назвав оптимістичний, песимістичний і найбільш реалістичний сценарії.

За словами Іларіонова, найбільш песимістичний сценарій полягає в тому, що, володіючи чисельною, якісною, вогневою та іншою перевагою, російські війська завдадуть поразки ЗСУ і встановлять контроль над значною частиною території, перш за все, Лівобережної України. Для реалізації такого похмурого для нашої країни сценарію РФ необхідно провести загальну мобілізацію і збільшити армію до декількох мільйонів осіб.

Відео дня

Оптимістичний сценарій передбачає розгром українськими військовими агресора. Причому не тільки на територіях, окупованих з 24 лютого 2022 року, а й на всіх інших територіях, включаючи Донбас і Крим.

"Звісно, таке завдання не може бути вирішене протягом найближчих тижнів або місяців – її рішення розтягнеться на роки", - зазначив Ілларіонов.

Реалістичний сценарій, продовжив економіст, полягає у реалізації оптимістичного сценарію, але тільки термін здійснення його буде розтягнутий на більш тривалий час.

"Я абсолютно переконаний, що вся територія України рано чи пізно буде звільнена від російської окупації. Україна відновить політичний, адміністративний та інший контроль над усіма територіями, які юридично належать їй, однак термін для здійснення цього проекту може бути розтягнутий на роки або десятиліття, наприклад, щодо Криму", - наголосив Ілларіонов.

Раніше Міноборони РФ почало погрожувати обстрілами по урядових будівлях у Києві. Це нібито буде відповідь на диверсії і удари по об'єктах на території РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: