Росіяни спізнюються у своїх поставлених цілях захопити Схід Україні і рушити на південь / фото Facebook МО РФ 

Росії не вистачає високоточних ракет у війні проти України, а її збройні заводи не в змозі виробляти достатньо, щоб задовольнити попит.

Про це пише Financial Times з посиланням на західних офіційних осіб.

Обмеження у сфері поставок зброї в Росію і вплив західних санкцій означають, що Москві доводиться транспортувати ракети з інших частин країни в Україну, заявили офіційні особи в п'ятницю.

Відео дня

"Їхні запаси обмежені, вони виснажуються, і ми бачимо, що їм доводиться переміщати ракети "Калібр" з інших стратегічних напрямків, де вони можуть зберігатися. Це свідчить про те, що їхні запаси високоточної зброї скорочуються", — сказав один західний чиновник, маючи на увазі крилаті ракети морського базування.

У Пентагоні бачать, що росіяни спізнюються у своїх поставлених цілях захопити схід Україні і рушити на південь.

"Ми вважаємо, що вони мали намір просунутися набагато далі в плані повного оточення українських військ на сході, і вони не змогли з'єднати північ з півднем. Насправді вони і близько не підходять до того, щоб з'єднати північ з півднем, оскільки українці продовжують чинити опір", — сказав високопоставлений представник Міністерства оборони США.

За словами співрозмовника, більшість російських ударів зосереджена в східній частині Донбасу і прибережному місті Маріуполі. Велика частина пусків є "тупою, а не точною".

"Ми думаємо, що це говорить про проблеми, з якими росіяни стикаються з поповненням (високоточних боєприпасів)", — сказав офіційний представник США.

Західний чиновник сказав, що труднощі Росії з поповненням запасів керованої зброї були викликані як "якістю їхньої промислової бази", так і західними санкціями, які "обмежують їхню здатність нарощувати потенціал в той час, коли необхідно мати ефект на полі бою".

Просування Росії на Донбасі, на думку американців, було "повільним і нерівномірним", оскільки її сили зустрічають жорсткий опір України, рашисти намагаються винести уроки з минулих помилок. Вони домоглися обмеженого наступу на південний схід і південний захід від Ізюма і на міста Слов'янськ і Барвінкове.

США вважають, що Росія намагається перекинути сили на північ з Маріуполя, але і там просування йде повільно.

В іншому місці російські сили обстріляли центр і захід України, щоб спробувати перешкодити Україні поповнити і зміцнити свої війська на півдні і сході.

За словами чиновника, недавні удари по Києву були націлені на військово-виробничі потужності, а удари по житлових районах "могли бути промахами".

Війна в Україні: оновлені дані

Тривають наступальні дії РФ у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

Армія РФ завдає авіаційних, ракетних ударів та здійснює артилерійські обстріли об’єктів цивільної та військової інфраструктури в глибині території України, позицій наших військ вздовж лінії зіткнення та у прикордонних районах. Продовжується перегрупування та посилення угруповань військ окупантів.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ уражено десять повітряних цілей: один літак та девʼять БПЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10".

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито чотирнадцять атак ворога, знищено одинадцять танків, сім артилерійських систем, двадцять вісім одиниць броньованої техніки та чотирнадцять автомобілів.

Вас також можуть зацікавити новини: