Екіпажі ВМС ЗСУ беруть участь у навчаннях в Британії / фото REUTERS

Особовий склад українських військово-морських сил тренується проводити протимінні операції у міжнародному середовищі та готується до розмінування як акваторії Чорного моря, так і Азовського.

Речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук розповів, що відтреновують українські захисники під час навчань флоту Joint Warrior -23-ІІ у Британії. В ефірі телемарафону він зазначив, що участь українських захисників у протимінних навчаннях в Британії,  свідчить про досить високий рівень готовності наших екіпажів. Зокрема, на навчаннях флоту біля берегів Шотландії перебувають кораблі "Черкаси" й "Чернігів", які входять до складу нового протимінного дивізіону ВМС ЗСУ України.

Відео дня

"На цих навчаннях вони відпрацьовують елементи ведення протимінних дій або участь у протимінних операціях.Також тренуються й штаби проведенню цих операцій, що є важливою складовою. Тому що без відповідної організації, робота в морі цих бойових одиниць фактично неможлива. Тобто, наш особовий склад тренується проводити протимінні операції у міжнародному середовищі. ВМС готуються до розмінування як акваторії Чорного моря, так і Азовського. І ця операція вже планується, вже існує і вона буде проведена за першої ж нагоди, тому що небезпека в Чорному морі - мінна, нажаль, присутня",- акцентував Плетенчук.

Речник ВМС зазначив, що ці міжнародні навчання "відповідно організовані нашими іноземними колегами в рамках НАТО", серед учасників є як країни НАТО, так і європейські країни. Українські військові вже приймали участь у схожих протимінних навчаннях на подібному рівні.

"Насправді, це не вперше. Нещодавно проводилися навчання серії "Сі Бриз"- це були протимінні навчання, які проводилися в Румунії і ми до них долучалися. Тому що протимінні дії і операції - це досить непростий процес, в якому беруть участь різноманітні складові. Це як водолази військові, сапери, оператори підводних дронів, які мають знаходити або знешкоджувати вибухонебезпечні предмети. Це відповідно екіпажи цих кораблів. Враховуючи складність обладнання, потрібен досить великий час, щоб взагалі опанувати бойові одиниці корабельного складу. І наш особовий склад навчається, практикується і відточує свою майстерність",- підкреслив Плетенчук.

Речник ВМС зауважив, що російська сторона періодично використовує мінне озброєння в Чорному морі, щоб нашкодити цивільному судноплавству, зокрема, "відправляючи ці міни іноді просто за течією, знаючи, як вона влаштована". 

"Ці міни періодично потрапляють в нашу акваторію, так і в акваторію Румунську, Болгарську, Турецької республіки. Протимінні заходи в акваторії Чорного моря тривають постійно. І це, нажаль, те, до чого вимушує ситуація, яка є в Чорному морі",- сказав Плетенчук.

Він додав, що Росії досить дошкуляє "зерновий коридор", який працює без участі країни-агресора. "Тому що вони використовували цей інструмент для геополітичного впливу і шантажу. Звісно, вони намагаються шкодити в ті способи, які їм доступні. Це різні способи мінування, в першу чергу, просто запуск в акваторію моря цього мінного озброєння, яке вони відправляють у якомусь напрямку. Це порушує всі міжнародні стандарти, всі закони і правила ведення війни",- підкреслив Плетенчук.

Навчання українських моряків у Британії

23 жовтня служба зв'язків з громадськістю Командування ВМС ЗСУ поінформувала, що в Британії стартували масштабні навчання Joint Warrior -23-ІІ, в якій беруть учать українські військові. Йдеться про навчаннях, де приймає участь флот Нідерландів, Бельгії, Польщі, ФРН, України, Данії та самої Британії. Зазначалося, що участь у Joint Warrior-23-ІІ кораблів "Черкаси" й "Чернігів" та штабу тактичної групи протимінних дій ВМС ЗСУ відбувається у рамках комплексної підготовки, якою керують ментори Королівських ВМС Великої Британії.

Від  початку повномасштабного вторгнення в Україну, Росія забруднила мінами акваторію Чорного моря. Вибухові пристрої  становлять небезпеку для цивільного судноплавства , а також міни часто виносить на узбережжя, зокрема,  Одещині та Миколаївщині.

У жовтні  стало відомо, що у Чорному морі, поруч з узбережжям Болгарії, корабельна група ВМС двох країн почала розчищати "коридор" для цивільних суден. За інформацією від керівника проєкту в Інституті Чорноморських стратегічних досліджень Андрія Клименка, 7 кораблів мінно-тральної групи, серед яких  п’ять болгарських суден і одно румунське, почали розчищати Чорне море для цивільних суден. Він зазначав, що відповідне рішення було прийняте 12 жовтня під час чергового "Рамштайну", а з 16 жовтня кораблі працюють в морі.

Вас також можуть зацікавити новини: