Гелікоптер Мі-35 / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Збройні Сили України регулярно знищують рашиські ударні вертольоти Мі-28 та Ка-52, які є спеціалізованими машинами та доволі активно використовуються армією РФ у боях. Але частішають випадки, коли після потрапляння у приціл українського бійця падають доволі рідкісні вертольоти, наприклад, Мі-35М. 

Можливості та особливості Мі-35М

Як часто буває в РФ, за будь-якою новою назвою криється добре знайома радянська розробка. І Мі-35М, або просто Мі-35 - модернізація добре відомого Мі-24, який розроблявся у 60-х роках. При цьому тоді особисто Михайло Міль задумав універсальний вертоліт, який би мав можливість одночасно відігравати роль транспортної та ударної машини. Попри те, що вся історія конструювання демонструє, що з гібрид - вкрай рідко коли є життєздатним.

Тому створення "літаючої БМП", яка вміщує до восьми бійців у десантному відділенні та має нести озброєння для їх вогневої підтримки, призвела до того, що у абсолютній більшості випадків Мі-24 використовували лише у ролі ударного вертольота. 

Відео дня

Провал цієї концепції призвів до появи таких довгобудів, як виключно ударних Мі-28 та Ка-50. Але вироблені у величезній кількості Мі-24 потребували модернізацій. Тому у РФ, як тільки з'явились шалені нафтогазові гроші, почали модернізувати вертоліт, який отримав назву Мі-24ВМ.

Гелікоптер Мі-35 / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Але згодом, для спрощення роботи з іноземними клієнтами та збільшення експортного потенціалу, перейменували на Мі-35М. Це пов’язано з тим, що на експорт у часи СРСР Мі-24, в залежності від модернізації, йшли під назвами Мі-25 та Мі-35.

При модернізації Мі-35М у РФ пішли доволі простим шляхом - інтегрували частину рішень з Мі-28: несучий та боковий гвинти, втулку з еластомірними шарнірами, новий автомат перекосу, а також деякі елементи бортового радіолокаційного обладнання, в першу чергу - системи захисту проти ракет ПЗРК. Також у Мі-35М шасі зробили такими, що не прибираються, а після 2014 задекларували зміну двигунів. 

Також була додана оптико-електронна система з телевізійним та тепловізійним каналами, а також лазерним далекоміром. Вона забезпечує виявлення цілей на дальності до 5–6 км вдень та 3–4 км у ночі. Також у РФ заявляли, що в озброєння вертольота Мі-35М інтегрований протитанковий ракетний комплекс "Атака".

Але більшість відео з використання противником вертольотів свідчить, що головне їх озброєння - некеровані реактивні снаряди, які запускаються зі штучно збільшеної дистанції завдяки пуску на кабруванні (із задертим носом).

Гелікоптер Мі-35 / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Водночас на прикладі Мі-35М добре видно, що оновлення машин проходило у РФ неоднорідно, а різні машини отримували різні системи та оснащення.

Як відрізнити Мі-35М від Мі-24

Найбільш легко розрізнити Мі-35М від Мі-24 за крилом, яке у Мі-24 має три пілони, а у Мі-35 лише два. Також можливо звернути увагу на Х-подібний боковий гвинт у Мі-35М, замість трьохлопасного у Мі-24. 

Гелікоптер Мі-35 / Міноборони Російської Федерації / Facebook

А одразу за кабінами екіпажу по бортах Мі-35 розташовані виступи, скоріш за все з елементами системи попередження та протидії ракетам від ПЗРК. А під кабіною оператора озброєння - добре видна оптико-прицільна станція.

Характеристики Мі - 35М (заявлені)

  • Екіпаж: 2
  • Десантномісткість: 8
  • Бойове навантаження: до 1,5 т
  • Максимальна злітна вага: 11,5 т
  • Максимальна швидкість: 300 км / год.
  • Крейсерська швидкість: 240-260 км / год.
  • Стеля статична: 3150 м

Озброєння Мі-35М:

23-мм автоматична гармата ГШ-23Л у рухомій установці (боєзапас: 450 снарядів)

На чотирьох точках підвіски можуть розміщуватись у різних комбінаціях:

  • до 8 протитанкових ракет "Штурм-В" або "Атака-М" з радіокомандною системою наведення
  • до двох блоків 122-мм некерованих реактивних снарядів С-13
  • до чотирьох блоків 80-мм некерованих реактивних снарядів С-8
  • до двох гарматних контейнерів з 23-мм гарматами ГШ-23Л (250 снарядів у кожному)