Гелікоптер Ка-52 / Міноборони Російської Федерації

Російська пропаганда створила навколо ударного вертольота Ка-52 "Алігатор" один з найбільших своїх міфів. Про нього розповідали, як про найновішу та найефективнішу машину в арсеналі армії РФ. Мовляв, саме у цій машині об’єдналась виключна маневровість, високоточна зброя та безпрецедентний для вертольота рівень бронювання.

Але, як це відбулось з іншою російською технікою, реальність виявилась далекою від пропагандистських історій про "аналоговнет".

Ка-52 - характеристики на папері

Спершу слід розвінчати міф про те, що Ка-52 це російська розробка. Насправді - це просто двохмісна версія вертольоту Ка-50 "Черная акула", який розроблявся ще у 70-х роках, тобто півсторіччя тому, а свій перший політ здійснив у 1982 році.

Але у підсумку, лише у 2010-х роках, тобто через 30 років, на хвилі шалених нафтодоларів, у серію пішла двомісна версія, яку накреслили у 80-х роках у якості розвідувально-командної машини. Вона, до речі, піднялась у небо ще у 90-х. 

Вертоліт Ка-52 / Холдинг "Вертольоти Росії"

На папері Ка-52 має наступні ТТХ:

  • Екіпаж: 2 особи
  • Максимальна швидкість: 300 км/год
  • Дальність польоту: 1100 км
  • Бойове навантаження: 2800 кг

А головними особливостями Ка-52 у РФ називали потужний прицільний комплекс та бортовий комплекс оборони, який здатний забезпечити захист від зенітних ракет всіх видів.

У агітках російських пропагандистів бойове використання Ка-52 виглядало, як безкарний розстріл у будь-який час доби противника високоточними ракетами "Вихрь" з 6-10 км, а якщо навіть ворог підступно використає ПЗРК, то система безпеки повідомить пілотів та поставить завади.  

Вертоліт Ка-52 / Холдинг "Вертольоти Росії"

Перевірка Ка-52 реальним боєм

Але одна справа писати про "аналоговнет", а зовсім інша - реальне бойове використання. І бої в Україні дуже швидко розставили всі крапки над ї.

Зокрема виявилось, що у двомісному Ка-52, не те що "бронекапсули", а броні немає зовсім. На практиці його можливо вивести з ладу гвинтівочним калібром 7,62 мм. Тобто кулеметним вогнем, який прошиває вертоліт у всіх проекціях, включно із моторним відсіком та кабіною.

false

В реальному бою використання ракет "Вихрь" зустрічається лише на агітаційних російських відео, знятих за принципом - куди ракета потрапила там і була ціль.

У відео з реальним бойовим застосуванням Ка-52 частіше використовує некеровані реактивні снаряди, які стріляє з кабрування - задираючи ніс вертольота для збільшення дальності стрільби.

Такий маневр дозволяє лише приблизно прицілюватися в район цілі, а потрібен він лише для того, щоб не заходити в зону пуску ПЗРК. І цей факт додаткового говорить про надійність бортового комплексу оборони Ка-52.

А остаточний цвях у нього був забитий протитанковим ракетним комплексом"Стугна-П". Саме з цієї зброї від ДККБ" Луч " українські десантники знищили Ка-52, що знаходиться в повітрі.

Для розуміння рівня" Приниження", ПТРК - це зброя яка призначена для знищення бронетехніки. Результативна стрільба з неї по вертольотах в повітрі технічно, звичайно, можлива, проте це виняткові випадки, які в історії по всьому світу були просто одиничними і перетворювалися в легенди.

Справа в тому, що швидкість польоту протитанкової ракети близько 720 км/год, а ракета з переносного зенітного ракетного комплексу типу Stinger майже в чотири рази швидше - 2700 км/год, більш того, вона більш маневрена і має власну систему наведення.

Тобто знищення Ка-52 з ПТРК-це справжнє ляпас українських зброярів і бійців всьому рашистському військово-промисловому комплексу.