Експерт закликає політиків не заважати військовим / фото REUTERS

Результатом війни з Росією стане перемога України та відновлення її територіальної цілісності. Але це станеться, якщо військовим не заважатимуть політики, вважає воєнний експерт, полковник запасу Олег Жданов.

Про це він сказав у інтерв'ю Дмитру Гордону.

За його оцінками, через невисоку боєздатність російська армія не здатна проводити ефективні дії на території України. Жданов каже, що окупанти зараз вже не можуть нічого "відкусити" в України.

Відео дня

"У нас, до речі, є хороший історичний шанс повернутися в кордони 1991 року з урахуванням всієї західної допомоги, яка йде, з урахуванням готовності Збройних сил... Найголовніше - щоб політики не заважали військовим виконувати свою роботу", - зазначив Жданов. 

Експерт припускає, що Україна може повернути під свій контроль не тільки території, захоплені після 24 лютого.

"Донецьк, Луганськ і Крим, думаю, будуть повернуті в ході контрнаступальної операції. Якщо ми почнемо цю операцію і будемо мати успіх, то було б абсурдом зупинитися на підступах до Донецька і Луганська і не дійти до державних кордонів", - сказав Жданов. 

З Кримом, зазначив експерт, ситуація дещо важча - командування ЗСУ повинно буде оцінити всі ризики перед подібною операцією.

"Рішення треба віддати на відкуп Генеральному штабу. Ось чому я кажу, що політики не повинні втручатися. Поки йде військова кампанія, не треба заважати військовим виконувати їх роботу. Генштаб повинен буде оцінити ціну втрат. Якщо на момент, коли ми виходимо на адмінкордон Криму, він практично порожній, всі війська тут, ми їх громимо і витісняємо не в Крим (тому що там вузькі перешийки), а в бік Ростовської області, через Новоазовськ, тоді, може бути, буде доцільно увійти в Крим і закріпитися там хоча б на його рівнинній частині. А може бути, і йти до кінця, до Кримського моста. Але якщо, припустимо, угруповання російських військ, відступаючи, будемо накопичуватися в Криму, то тоді відсоток втрат буде набагато вище, ніж ціна взяття Криму. Тоді, я згоден, треба включати політичні механізми, дипломатію", - пояснив Жданов.

Він прогнозує, що поразка Кремля в Україні спровокує політичну кризу в РФ, яка призведе до зміни влади в країні-агресорі.

Раніше в Міноборони сказали, від чого буде залежати тривалість війни в Україні.