Президент прокоментував перспективи нового "нормандського саміту" / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський розраховує, що після зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату" відбудеться саміт на вищому рівні.

Читайте такожТермінове засідання ТКГ: в Офісі президента розповіли, про що домовились

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу в рамках робочої поїздки в Хмельницьку область.

Відео дня

За словами президента, важливо, щоб зустріч радників не зірвалася, і українська влада все для цього робить.

"11 вересня буде зустріч, і це вже говорить про те, що буде, і я в це вірю і хочу цього, і ми все для цього робимо, щоб після зустрічі радників була зустріч лідерів "нормандської четвірки", - заявив Зеленський.

"Це говорить про те, що у нас немає зупинки на шляху до припинення війни, і у нас є діалог", - підкреслив він.

Нові переговори в "нормандському форматі"

  • 26 серпня керівник офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що зустріч радників лідерів країн "нормандської четвірки", яка планувалася на 28 серпня, перенесена на перші числа вересня.
  • Очікувалося, що від РФ у зустрічі візьме участь заступник глави Адміністрації президента Дмитро Козак, від України - глава офісу президента Андрій Єрмак, від Німеччини - помічник канцлера з питань зовнішньої політики Ян Хеккер, від Франції - радник президента Еммануель Бон.
  • Сьогодні, 9 вересня, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков підтвердив участь Дмитра Козака у зустрічі помічників глав держав "нормандського формату" 11 вересня в Берліні.

Ситуація на Донбасі і нові погрози бойовиків

  • Ватажок бойовиків " ДНР " Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8: 00 7 вересня.
  • Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджує, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути "зазначені порушення самостійно".
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня так і не стався. Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін переніс дату атаки на позиції ЗСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня.
  • Бойовики " ДНР " вдруге "перенесли" анонсований обстріл українських позицій в районі селища Шуми на Донбасі. І запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12: 00 9 вересня.
  • Сьогодні відбулося позачергове засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту шуми за участю представника координатора від ОБСЄ. Українська сторона забезпечить питання логістики та гарантії безпеки всім учасникам інспекції.