СБУ зібрала беззаперечні докази провини окупанта \ facebook.com/SecurSerUkraine

СБУ повідомила про підозру депутату держдуми РФ, який командував кадировцями під час штурму маріупольського заводу "Азовсталь".

Як йдеться у повідомленні прес-служби СБУ, зібрано докази вини депутата російської державної думи Адама Делімханова, який брав участь у захопленні Маріуполя.

"Посадовець входить до найближчого оточення Кадирова. Саме за його вказівкою на початку повномасштабного вторгнення Делімханов прибув до тимчасово окупованої частини Донецької області", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

За даними СБУ, там він очолив угруповання ворожих військ, до складу яких входили загони управління Росгвардії та МВС РФ по Чеченській республіці.

"З лютого до травня минулого року під його командуванням кадирівці воювали проти підрозділів Сил оборони на східному фронті. Встановлено, що загарбники брали активну участь у штурмі металургійного комбінату "Азовсталь", - зазначається у повідомленні.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Делімханову про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 ("пособництво у зміні меж території та державного кордону України"); ч. 3 ст. 436-2 ("виправдовування, визнання правомірної збройної агресії РФ проти України"). Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

фото СБУ

Окупація Маріуполя і бої за "Азовсталь"

Маріуполь був окупований російськими військами 1 березня 2022 року. З кінця квітня захисники Маріуполя були заблоковані на заводі "Азовсталь" Вони просили світ про порятунок: морпіхи – про "екстракцію", "Азов" – хоча б про евакуацію поранених бійців.

17 травня у Генштабі ЗСУ заявили, що гарнізон "Маріуполь" виконав бойове завдання і тепер командири мають наказ зберегти життя особового складу. 16 травня почалася евакуація важкопоранених бійців на окуповану територію. Всіх інших планували вивести за кілька етапів. Формально вони потрапили у полон. Українська влада планувала їх обмін. 

6 червня президент Володимир Зеленський підтвердив, що в руках російських окупантів перебувають понад 2,5 тис. українських бійців з "Азовсталі". Їхнім визволенням займається ГУР Міноборони. Пізніше більше двохсот бійців з заводу були звільнені в ході обміну.

Вас також можуть зацікавити новини: