Пілот F-16 Ден Гемптон згадав свою найстрашнішу місію / колаж УНІАН, фото US Air Force, скріншот

Дена Гемптона називають найсмертоноснішим пілотом F-16 американських Військово-повітряних сил. На його рахунку понад 600 бойових годин на найвідомішому у світі літаку F-16 – Viper.

За 20 років його карʼєри було чимало небезпечних операцій. Проте в інтервʼю "24 каналу" він розповів про свою найстрашнішу місію. За його словами, події розгорталися під час останньої війни в Іраку.

"З Багдада виїжджали іракські бронемашини й танки. Мені сказали, що потрібна візуальна розвідка того, що відбувається внизу. Попри всі системи з космосу, які ми маємо для спостереження, треба було подивитися, що відбувається. Для цього мені довелося спуститися під хмари", – поділився він.

Відео дня

Тоді він побачив багато ракет класу "земля – повітря" та зенітних установок. Пілот зʼясував, що там було дві дивізії республіканської гвардії – біля 500 танків та 20-30 тисяч піхоти.

"Звичайно, вони побачили мене приблизно у той час, коли я побачив їх. Протягом 30 – 45 секунд я думав, що вони мене вб'ють, тому що навколо мене все вибухало. Пролітають кулі, стріляють ракетами класу "земля – повітря". Я досі не розумію, як вибрався", – пригадав Гемптон, додавши, що після приземлення його накрили емоції.

Хто такий Ден Гемптон

Деніел Гемптон – підполковник Повітряних сил США у відставці. Він служив у ВПС США з 1986 по 2006 рік. На його рахунку 151 бойовий виліт на винищувачі F-16, на якому він налітав 726 бойових годин. 

Гемптон брав участь у багатьох війнах. Зокрема, у війні в Перській затоці та Іраку. Крім того, він здійснював бойове повітряне патрулювання під час терористичних атак 11 вересня 2001 року.

За його словами, найнебезпечніша місія, з якою зараз стикаються пілоти винищувачів – це полювання на ЗРК. Ця робота небезпечніша, ніж збиття ворожих літаків, каже Гемптон.

Вас також можуть зацікавити новини: