Пілот F-16 Ден Гемтон назвав складні моменти в освоєнні винищувача українськими пілотами  / US Air Force

Управління всіма системами багатоцільового винищувача F-16 є нелегкою справою. Про це сказав найсмертоносніший пілот F-16 ВПС США Ден Гемптон. 

В інтервʼю "24 каналу" він пояснив, що американські пілоти від самого початку навчалися на цих літаках. Через це в них немає якихось звичок, які потрібно забувати.

"Українські пілоти, які проходять підготовку тут та в інших місцях, – дуже круті. І я не сумніваюся, судячи з того, що я чую, у них все добре. Але їм довелося забути про деякі звички, які вони сформували ще під час польотів на МіГ чи Су, і навчитися керуванню F-16", – підкреслив Ден Гемптон.

Відео дня

При цьому він не став заглиблюватися у те, що це означає, "тому що всі по той бік вашого кордону також це слухають". Однак, за його словами, це не ті речі, з якими в українських пілотів можуть виникнути проблеми.

"Якщо вони будуть належним чином проінструкторвані, а так і є, потім українські льотчики зможуть повернутися і навчити наступне покоління пілотів. А разом із цим приходить тактика та інші речі, які вони вивчають у поєднанні зі зброєю і літаком. Це допоможе уникнути повторення того, що відбувається в Україні, що, на мою думку, є кінцевою метою після того, як ви виграєте цю війну", – резюмував він.

Роль F-16 у війні: що кажуть експерти

Якщо разом із винищувачами F-16 Україні будуть надані правильні засоби, цілком можлива деокупація різних регіонів, зокрема Криму, каже американський пілот Ден Гемптон. Він наголосив, що  для ураження цілей на землі є крилаті авіаційні бомби, ракети класу "повітря – земля", також є багато планерної зброї. Проте це не весь арсенал озброєння, який можна використовувати з літаків F-16. 

Водночас експерт з авіації Костянтин Криволап вважає, що головною місією цих літаків в Україні буде стримування потоку КАБів, які випускають з Су-34 по українських містах окупанти. За його словами, з появою F-16 в українських військах ці операції для росіян будуть доволі ризикованими і важкими.

Вас також можуть зацікавити новини: