Працівник Черкаського ТЦК Кононенко Назар пояснив, як роздає повістки / Колаж УНІАН, фото скріншот відео Суспільне

Працівник Черкаського територіального центру комплектування Назар Кононенко вже близько року займається тим, що роздає українцям повістки.

Чоловік коментує, що через напругу у суспільстві працювати вкрай важко - чи не щодня є одна-дві людини, які намагаються вивести його на конфлікт. Деталі він розповів журналістам "Суспільного". Останні пройшлися з трьома уповноваженими давати повістки представниками ТЦК, щоб наочно побачити, як відбувається процес.

"Раніше всі були спокійні. На даний час в мене майже кожного дня з однією-двома людьми виникають питання. Починають виводити на скандал", - пояснив Назар.

Відео дня

На його думку, суспільство має зрозуміти, що зараз один військовий на фронті тягне роботу за трьох. В країні реальність така, що армія має втрати. 

"Потрібно це розуміти. Інколи він (військовий - УНІАН) на позиції довше, ніж може собі дозволити. Не спить, не доїдає, тому що це війна. Виснажується", - акцентував працівник ТЦК.

Його колега військовий Ілля додав, що українці мають свої права та обов’язки, на які цілком, як нам і каже Конституція, вони можуть покладатися. 

Працівники ТЦК розповіли про свій досвід роздачі повісток на вулицях: вони просто підходять до потенційних військовозобов'язаних, але часто стається так, що анонімні українці виявляється давніми знайомими. 

"Є й такі, кому ми вже виписували повістку. Вони починають тікати чи нестандартно себе поводити пришвидшувати рух", - пригадав Ілля.

У ТЦК пояснюють, що в них є чіткий відбір у роздачі повісток: тих, хто не підходить за віком, вже за кілька хвилин відпускають. А ті, у кого є робочі бронювання, мають мати цей документ із собою, щоб не виникало дивних ситуацій. 

Ілля вважає, що армія може орієнтуватися на можливості кожного. Не обов'язково бути на передовій, щоб захищати. Є місця у тилу, робота на оборонку, акцентував він. 

Хлопці на очах журналістів виписали одну повістку місцевому жителю Антону, який у 2019-2020 роках вже проходив строкову службу. У військкоматі чоловік востаннє з'являвся у квітні 2023 року. 

Також увагу ТЦК привернув ще один українець. Він показав їм прострочену довідку про відстрочку, видану у зв'язку з інвалідністю дружини. До інциденту хлопці поставилися з розумінням. 

"Ось вказано, що вона вже скінчилась вона до 15.01. Ми вам випишемо повістку на проходження військово лікарської комісії та уточнення військово-облікових даних", - таким чином врегулював ситуацію Ілля.

Вже не ходять будинками - у ТЦК прокоментували роздачу повісток

Раніше речник Полтавського обласного ТЦК Роман Істомін також розкрив певні деталі щодо місць, де зараз намагаються роздавати повістки. Він уточнив, що ходити будинками немає сенсу, адже часто українці не проживають за місцем реєстрації та іноді навмисно плутають працівників відомства, щоб не отримати "квитка" в армію.

До яких хитрощів вдається нація, та як протидіє цьому ТЦК - Істомін розповів про різні життєві випадки. 

Вас також можуть зацікавити новини: