Керівник Центру військово-правових досліджень Мусієнко попередив про загрозу для Вугледару / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото wikimedia.org

Росія намагається прорватися на двох напрямках фронту в Україні. Наразі є загроза для Вугледара (Донецька область), ситуація непроста. 

Про це сказав керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі телемарафону. Він прокоментував, якими силами ЗСУ далася стабілізація на фронті. В деяких ситуаціях нашій армії довелося відійти з позицій, визнав аналітик. 

"Є позиції, які взагалі не можливо було утримувати вже. Якщо ми беремо Авдіївський напрямок, цього не можливо було реалізувати, бо у ворога переважаючі висоти й триматися там було складно. Тому відійшли дещо далі й зараз просування російських військ вдається призупиняти", - зазначив експерт.

Відео дня

Водночас Росія продовжує наступальні дії.

"На деяких напрямках у ворога є тактичні успіхи. Це дійсно так, ми бачимо це на Бахмутському напрямку, де намагаються вийти на Часів Яр, намагаються вони прорватися і на Лиманському напрямку, але їх там стримують доволі потужно", - зазначив експерт.

Мусієнко наголосив, що є ще одна загроза, про яку менше говорять – Вугледар.

"Там противник намагається розвинути рух в напрямку Курахове. Але може статися так, що вони захочуть з північного флангу атакувати і там пробувати затискати наші позиції. Тому що Вугледар так розташований, що з півдня окуповані території, зі сходу також, а тепер вони намагаються ще з півночі обходити через Курахове", - додав він

Мусієнко оцінив, що попри переважаючі сили ворога, на фронті сповільнився темп наступу росіян, в них немає якогось прориву. Час, який виграє ЗСУ, армія скоординувала на дообладнання оборонних позицій. Це питання вкрай важливе, тож іноді роботи ведуться під вогнем противника, уточнив аналітик. 

Також він каже, що наразі кількість ударів ворожими КАБами дещо зменшилася, хоча в останній час рясних повідомлень щодо збиття літаків РФ Україна також не бачить. 

"Це підказка така тим, хто дуже часто любить говорити, що все ППО в Києві і прикриває тільки столицю. Насправді, це не так. Засоби ППО прикривають і всю лінію фронту, яка в нас є", - наголосив експерт.

Мусієнко зазначає, що Україна почала отримувати підтримку снарядами. Саме тому, як він вважає, Росія почала активніше розказувати історії про наступ на Харків.

"Чому, коли Україна отримує десь підсилення, підкріплення, то Росія включає пропаганду про те, що піде на Харків, починають обстрілювати Сумщину? Тобто вони зміщують фокус уваги. Для Росії критично важливо зараз зірвати ротації, які можуть відбуватися, щоб всі наші сили були дислоковані на північному сході", - додав він. 

Аналітик зазначає, що ворог діє за радянськими підручниками. Вони кажуть РФ: оскільки успіх був саме на Авдіївському напрямку, його треба розвивати, а звідси з'являється і націленість на Часів Яр і Костянтинівку, акцентує Мусієнко.

Поточна ситуація на фронті - про що каже Генштаб

Станом на 30 березня в Генштабі зазначають, що ситуація на фронті залишається складною, але особливо "гаряче" на Авдіївському та Новопавлівському напрямках. 

Протягом 29 березня відбулося 72 бойових зіткнення. Так, на Лиманському напрямку воїни стримали 16 атак в районах населених пунктів Терни Донецької області та Білогорівка на Луганщині, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Авдіївському напрямку відбито 20 атак в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Тоненьке, Семенівка, Первомайське та Невельське, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка і Водяне Донецької області, де ворог 25 разів намагався прорвати оборону наших військ.

Вас також можуть зацікавити новини: