Росія втрачає свою боєздатність в Україні / фото УНІАН (Олександр Синиця)

Російський президент Володимир Путін готується до довготривалої війни та намагається в "ручному режимі" розв'язувати проблеми, з якими стикається його армія в Україні. У спробах компенсувати дефіцит снарядів та ракет, РФ закупила системи озброєння в Ірані та Північній Кореї.

Так, як ідеться у звіті фахівців американського Інституту вивчення війни (ISW), які проаналізували намагання Кремля знайти партнерів в оборонній сфері та спробувати реанімувати російський ВПК, ці заходи не вирішать глибинних проблем Путіна.

Аналітики звернули увагу, що на засіданні Координаційної ради Збройних сил РФ Путін заявив, що уряд має забезпечити активну конкуренцію між виробниками військового озброєння.

Відео дня

"Постачання іранських дронів-камікадзе та балістичних ракет до Росії збільшать залежність країни-агресора від систем озброєння з Ірану", – зазначаються в ISW.

Експерти наголосили, що залежність Росії від постачання зброї від держав, які роками перебувають під жорсткими санкціями, дають реальну оцінку тому, чи зможе російська промисловість в короткі терміни задовольнити потреби армії. 

Наразі у партнерах у Путіна лише Білорусь, але це теж один з інструментів психологічного тиску. Аналітики ISW зауважують, що російські та білоруські офіційні особи продовжують висвітлювати двостороннє оборонне співробітництво між країнами як спосіб увічнення все тієї ж інформаційної операції. Мовляв, Білорусь вступить у війну проти України. Однак, аналітики вважають такий сценарій малоймовірним.

Проте Путін та Лукашенко продовжують демонструвати союзну діяльність. Так, вчора Росія і Білорусь провели щорічне засідання Спільної колегії міністерств оборони з метою зміцнення "спільного військового потенціалу" для протидії "викликам і загрозам" військового характеру.

Такі заяви, ймовірно, мають на меті вкотре показати світ лояльність Білорусі до Росії та представити Заходу імідж білорусько-російської військової єдності. Мовляв, хоч якась є, хоч якийсь партнер, зазначили в ISW.

Війна в Україні: проблеми армії РФ

Як повідомляв УНІАН, у вересні Путін оголосив про початок мобілізації російських військовослужбовців, які перебувають у запасі. Міноборони РФ заявило про мобілізацію 300 тисяч осіб. Проте українська розвідка повідомляла, що мобілізованим не вистачає військової форми, спальних місць і вбиралень. Міністр оборони РФ Шойгу також визнав проблеми з постачанням, проте заявив, що вони нібито вирішені. 

Як заявив радник ОПУ Олексій Арестович, Росія відчуває великі проблеми з забезпечення мобілізованих. Противнику навіть не вистачає навіть їжі.

Вас також можуть зацікавити новини: