Як мінімум десятки тисяч наших людей вивезені на територію Росії / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що вже як мінімум десятки тисяч українців вивезені на територію Росії та на тимчасово окуповані нею території України.

Про це він сказав у своєму зверненні до парламенту Греції, яке транслювалося в ефірі інформаційного телемарафону.

"Росія почала нову депортацію людей з півдня України. Вже як мінімум десятки тисяч наших людей вивезені на територію Росії та на тимчасово окуповані нею території України. Це жителі Маріуполя та інших міст і громад, які опинилися під ударами російських військ", - зазначив Зеленський.

Відео дня

Він підкреслив, що це - примусове переселення людей Росією.

"Росія абсолютно переконана у своїй безкарності за все, що вона робить. І ми повинні зупинити це. Ми повинні притягнути Росію до відповідальності", - закликав президент.

Зеленський також закликав врятувати Одесу від ймовірності знищення, якому піддався Маріуполь.

"Ми повинні знайти всіх депортованих Росією людей. Ми повинні врятувати хоча б тих у Маріуполі, хто ще живий, і хто може бути врятований", - підкреслив він.

Також Зеленський закликав греків створити "новий союз друзів, який зможе врятувати українців і греків півдня нашої держави", і який зможе допомогти Маріуполю.

Війна проти України:

  • 24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну. Почалися обстріли і бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.
  • 6 квітня 2022 року окупанти розпочали примусову мобілізацію чоловіків у підконтрольній їм частині Маріуполя.

  • 7 квітня 2022 року стало відомо про те, що російські загарбницькі війська насильно вивезли персонал і пацієнтів з ще однієї лікарні Маріуполя.