Як розпізнати крилату ракету / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Понад 130 днів триває повномасштабна війна РФ проти України. Ворог щодня атакує нашу територію з ракет, артилерії, літаків і мінометів. Українці вчаться розпізнавати по звуку, яке озброєння прогриміло поблизу.

Визначити вид ворожої зброї можна по звуку, хоча конкретне звучання може відрізнятися в залежності від виду зброї. Однак УНІАН закликає вас: незалежно від звуків на вулиці, після оголошення повітряної тривоги йти в укриття або як мінімум пам'ятати про правило двох стін.

Про те, як розпізнати по звуку ворожу зброю або роботу ППО, розповіли у Боярському Гуманітарному штабі.

Як розпізнати роботу ППО по звуку

Розпізнати роботу ППО можна за головною ознакою - вибух чутно не на землі, а в повітрі, найчастіше - на рівні даху будівель. Звук вибуху часто віддається луною далеко від місця вибуху. Звук нагадує вибух гігантської петарди або постріл феєрверка. Вночі перед вибухом можна побачити спалах.

Почувши такий звук, залишайтеся в укриття - залишається небезпека повторного запуску ракети або падіння уламків.

Як розпізнати по звуку ракету

Крилата ракета пролітає по небу з характерним свистом і шерехом. Почувши такий звук, негайно ховайтеся в укриття, якщо ви ще не там. Ракета може приземлитися в будь-якій точці, в тому числі і в людному місці або в багатоповерхівці.

Як розпізнати літак по звуку

Літак пролітає в небі з сильним гудінням, яке поступово наближається і потім віддаляється. По звуку не можна визначити, наш це літак чи ворожий. Не намагайтеся розглянути літак у вікні - відразу проходьте в укриття, якщо оголошена повітряна тривога. Особливо якщо ви живете близько до зони бойових дій.

Як розпізнати "Гради" і "Смерчі" по звуку

Постріл ракети нагадує шурхіт, а під час польоту в небі ракета свистить. Реактивні системи залпового вогню випускають ракету одну за одною, тому звуки часто повторюються. Ракети "Смерчів" летять трохи швидше, ніж у "Градів".

Як розпізнати по звуку артилерію

Довгий і тягне свист супроводжує снаряд артилерії. Міни летять трохи повільніше, а снаряди гаубиці досить швидкі. Це дуже небезпечні звуки - негайно ховайтеся в укриття або падайте в поглиблення, а голову прикрийте руками.

Як розпізнати артилерію по звуку / фото Боярський Гуманітарний штаб
Звуки роботи ППО / фото Боярський Гуманітарний штаб
Як розпізнати по звуку системи залпового вогню / фото Боярський Гуманітарний штаб

Вас також можуть зацікавити новини: