Експерт пояснив, чи може екіпаж врятуватися під час аварії вертольота / УНІАН

Військовий експерт Олег Жданов пояснив, чи може екіпаж вертольота врятуватися і "катапультуватися", якщо борт зазнає аварії. За його словами, вертолітники в цьому питанні грають в лотерею.

"У нових вертольотах – російських Ка – лопаті можуть відстрілюватися. Якщо бортові системи не пошкоджені і працюють, то пілот може відстрелити лопаті і тоді і він, і штурман вивалюються з кабіни. При цьому їм треба ще постаратися відскочити так, щоб максимально піти від вертольота. А у всіх старих моделях гвинт за інерцією обертається і це просто лотерея", – пояснив Жданов під час ефіру на YouTube.

Експерт нагадав, що вертольоти, як правило, літають на дуже малих висотах і на досить маленькій швидкості і не планують. 

Відео дня

"Якщо пошкоджений редуктор несучого гвинта – все, вертушка падає і вибратися практично нереально. Якщо вертоліт ще зберігає "летючість" і пілот намагається його якось утримати, то тоді у членів екіпажу є шанс добігти до дверей і вистрибнути з вертольота. Ви ж не забувайте, що у них немає катапульти і немає дверей поруч з ними. Він кватирку може відкрити. А так йому треба через кабіну вибігати в салон, там штовхати двері і там вистрибувати", – підкреслив Жданов.

При цьому, за його словами, у вертолітників є вправа – посадка з вимкненим двигуном. Вона була придумана саме для того, щоб дати бодай якийсь шанс на порятунок членам екіпажу.

"Якщо гвинт обертається, а двигун вже не працює, вони можуть спробувати хоч трохи пом'якшити падіння цього гелікоптера. Але практика показує, що екіпажі вертольота, як правило, розбиваються в більшості випадків", – резюмував Жданов.

Аварії вертольотів: останні новини

На початку березня 2023 року у Воронезькій області РФ російський вертоліт Мі-8 зачепився за ЛЕП. Борт приземлився, однак, судячи з усього, отримав пошкодження.

Раніше в російському аеропорту "Внуково" розбився вертоліт, який зазвичай використовується першими особами РФ. Зазначається, що не обійшлося без постраждалих.

В кінці лютого авіакатастрофа з вертольотом відбулася в Ірані. На борту перебував міністр спорту та молоді країни.

Вас також можуть зацікавити новини: