Льотчик Нейтан Грей став першим пілотом, який посадив F-35 на новітній британський авіаносець / royalnavy.mod.uk

Винищувач F-35 вперше здійснив зліт і посадку на новий британський авіаносець HMS Queen Elizabeth, введений в експлуатацію в грудні 2017 року.

Читайте такожСША вперше використали винищувач F-35 в бою

Відео історичного зльоту та вертикальної посадки новітнього винищувача опубліковано на Youtube-каналі військово-морського флоту Великобританії.

Відзначається, що пілот королівського флоту Нейтан Грей став першим льотчиком, який посадив F-35 на палубу нового британського авіаносця.

У міністерстві оборони Великобританії підкреслювали, що успішні випробувальні польоти F-35 стали кульмінацією національних зусиль, які тривали понад десять років, щодо повернення авіаносців у британський військовий флот.

Авіаносець HMS Queen Elizabeth - найбільший з коли-небудь побудованих у Великобританії бойових кораблів (водотоннажність 65 тис. т, довжина 280 м). Вперше він прибув до місця служби в порт британського Портсмута в серпні минулого року. На події тоді була присутньою прем'єр країни Тереза Мей.

"Цей корабель - справжній символ Сполученого Королівства як великої морської нації», - заявила тоді Мей, звертаючись до екіпажу авіаносця.

F-35 - винищувач п'ятого покоління, розроблений американською компанією Lockheed Martin. ВПС США експлуатують їх з 2016 року.

Модель винищувача F-35B - єдина з трьох в лінійці, яка здатна здійснювати вертикальну посадку. Крім цього, вона вимагає мінімальну для розбігу дистанцію.