США забороняють передачу американської зброї і технологій третій стороні \ Wikimedia Commons

Саудівська Аравія і ОАЕ постачають багатьом угрупованням в Ємені, в тому числі пов'язаним з терористичною організацією «Аль-Каїда», зброю, куплену у США.

Читайте такожКінець легенди: Лаос зняв з озброєння останні радянські танки Т-34

Про це йдеться в репортажі телеканалу CNN, який супроводжується фото - і відеоматеріалами, передає Анадолу. За даними телеканалу, Саудівська Аравія і ОАЕ використовують американську зброю в якості інструмента, що дозволяє домогтися лояльності бойовиків і бунтівних племен в Ємені.

Відео дня

Частина американської зброї знаходиться в руках радикалів, інша частина в ході боїв потрапила до бойовиків підтримуваного Іраном руху «Ансаруллах» (хусити).

США забороняють передачу американської зброї і технологій третій стороні. Те, що Саудівська Аравія і ОАЕ порушують це правило, викликало коментарі про те, що США закривають очі на порушення власних правил заради продажу зброї цим двом країнам.

В одному з репортажів з Ємену на телеканалі CNN оператор показує прилавок з одягом, на якому також продаються автомати. Як сказав продавець кореспонденту телеканалу, який представився потенційним покупцем, американська зброя коштує дорого і доставляється тільки за спеціальним замовленням.

У той же час на напівпорожніх вулицях єменського Таїзу, який вважається оплотом терористичної організації AQAP, пов'язаної з «Аль-Каїдою», можна побачити броньовики MRAP американського виробництва.

Також з'явилися матеріали, що підтверджують наявність у бригади Абу Аббаса (підпорядковується AQAP) броньовиків Oshkosh M-ATV, на продаж яких у США встановлені серйозні обмеження.

Крім того, встановлено, що в 2015 році авіація арабської коаліції на чолі з Саудівською Аравією скинула зброю урядовим силам Ємену. Однак зброя, в тому числі протитанкові ракети типу TOW, потрапили до рук AQAP.

Десятки броньованих автомобілів MRAP відображені і на фото з єменської провінції Ходейда. З'ясувалося, що частина цих броньовиків була поставлена ОАЕ і Саудівській Аравії з міста Бомонт (Техас, США).

В ході боїв велика кількість таких броньовиків перейшла в руки бойовиків руху «Ансаруллах».

У Ємені з 2014 року триває збройний конфлікт, в якому, з одного боку, беруть участь повстанці шиїтського руху «Ансаруллах» і прихильники поваленого президента Ємену Алі Абдуллах Салеха, а з іншого – урядові війська, лояльні президенту Абдураббу Мансуру Хаді. З 2014 року хусити утримують контроль над частиною регіонів країни, включаючи столицю Ємену Сану.