Росія могла дуже перебільшити можливості своїх ракет "Авангард" / progress.online

У Кремлі похвалилися успішним випробуванням нової гіперзвукової ракети, яка здатна пробити будь-який захист ворогів. Але арміям інших країн, вірогідно, не варто панікувати. Уряд Росії, швидше за все, дуже переоцінює ефективність і корисність своєї нової зброї.

Про це пише National Interest, нагадуючи, як 26 грудня російський автократ Володимир Путін оголосив, що випробування ракет «Аванганрд» нібито «успішно підтвердили всі технічні параметри».

Система собою становить те, що у армії США називають «гіпезрвуковим гвинтовим рухомим ракетним комплексом». Він розвиває високу швидкість завдяки ракеті того ж типу, який використовується для виведення на орбіту супутників чи запуску ядерних боєголовок на інший континент. Такі гвинтові рухомі ракетні системи рухаються за дещо іншою траєкторією, ніж інші види зброї. Все, що може в п’ять разів перевищити швидкість звуку, вважається «гіперзвуковим». Тож лишаючись відносно близько до Землі (приблизно на висоті 90 кілометрів, де закінчується атмосфера і починається космос), ракети рухаються з гіперзвуковою швидкістю до наземної цілі, виконуючи невеликі маневри дорогою.

Відео дня

Читайте такожПутін похвалився посиленням своїх наступальних сил – ядерної тріади РФ

Теоретично вони можуть нести звичайні чи ядерні боєголовки або ж взагалі без них, спираючись лише на кінетичну силу в знищенні цілі. Через нижчу висоту і більшу здатність до маневру у порівнянні з традиційними міжконтинентальними балістичними ракетами таку зброю важче перехопити.

«У нас немає жодного захисту, який би зміг виключити застосування такої зброї проти нас», - сказав командир стратегічного командного центру США генерал Джон Хітен під час слухання в Комітеті Сенату з питань збройних сил у березні 2018 року.

Але видання зауважує, що міжконтинентальні балістичні ракети вже здатні долати звичайні засоби захисту. А США і Росія давно збудували ракети-перехоплювачі, які можуть збити МБР. Втім, коли йдеться про нові гіперзвукові ракети, експерти сумніваються, що існуючі перехоплювачі можуть з ними впоратися.

У штатах Аляска і Каліфорнія розгорнуті Наземні системи протиракетної оборони на маршовій ділянці польоту (GMD). Це ключовий захист США проти МБР. Однак, ракети GMD може невистачити швидкості і точності, щоб збити міжконтинентальну балістичну ракету, яка на фінальному етапі може досягти швидкості, у 20 разів вищу від швидкості звуку. В 2017 році у Службі протиракетної оборони США запевняли, що під час навчань змогли збити таку ракету. Однак, експерти підозрюють, що тест був дуже спрощеним.

Тож якщо американські оборонні системи не можуть знищити МБР, вони, швидше за все, не зможуть перехопити і нові гіперзвукові ракети. Але це не буде мати ніякого значення, якщо Москва поєднає «Авангард» з ядерними боєголовками. Насправді жодна країна в світі не змогла збудувати надійну систему захисту проти стратегічного озброєння далекої дії. Замість цього ядерні держави покладаються на погрозу завдати ядерний удар у відповідь. В часи Холодної війни це називали «гарантованим взаємним знищенням». Таким чином, ніхто не наважується застосувати ядерну зброю проти інших.

Читайте такожNational Interest: Росія заговорила про ядерну систему «Мертва рука», викриваючи свій страх

Тож «Авангард» може стати лише черговою ракетою, запуск якої буде стримувати власний стратегічний арсенал США. Гіперзвукові ракети можуть бути більш корисними, якщо вони не будуть нести ядерні боєголовки. В липні 2018 року заступник міністра оборони США Майкл Гріффін застеріг, що у неядерній конфігурації така зброя може дати значні тактичні можливості. Він назвав гіперзвукові ракети «дуже швидкими, надзвичайно маневреними, їх важко виявити, відстежити і збити».

Путін заявив, що Росія візьме на озброєння ракети «Авангард» в 2019 році. Таким чином, вона стане першою країною, яка розгорне неядерну гіперзвукову зброю. Китай і США все ще продовжують розвивати свої аналоги.

Але в погоні за першістю Росія може скінчити тим, що буде покладатися на ненадійну зброю. В липні 2018 року Гріффін стверджував, що США лишаються лідером у розробці гіперзвукових озброєнь. Тому в Пентагоні вважали, що немає потреби потреби пришвидшити роботу і брати на озброєння недосконалу зброю. Гріффін тоді додав, що на початку 2020-х років у США точно з’явиться свій надійний вид гіперзвукових ракет. При цьому він поставив під сумнів, чи дійсно російські «Авангарди» можуть те, про що говорить Кремль.

«Наскільки вони готові до операцій? Я навіть не знаю», - сказав американський військовий.