Ілюстрація / REUTERS

Новий звіт застерігає, що армія Китаю дуже близька до технологічного паритету зі США в рамках довгострокового і послідовного плану Пекіну щодо розвитку домінантної військової сили. Авторами документу виступили екс-заступник американського міністра оборони Роберт Ворк і його колишній спеціальний помічник Грег Грант. Його опублікував Center for News American Security.

Звіт застерігає, що тривалий період глобального військового домінування США, вірогідно, почав добігати кінця. І все через підйом Китаю, пише Newsweek.

Читайте такожКитай обігнав США за загальною кількістю бойових кораблів

Відео дня

«Народно-визвольна армія Китаю терпляче переслідувала Збройні сили США впродовж двох десятиліть. Вона вивчала способи ведення бою, яким Америка віддає перевагу, а також розробляла стратегії для використання її слабкостей і виведення з ладу її сильних сторін. Зокрема, це стосується військово-технологічної переваги», - йдеться у звіті.

Пекін, на думку авторів, дедалі ближче до того, щоб досягнути «технологічного паритету з американськими операційними системами й має план з встановлення власної технологічної переваги». Останній складається з трьох фаз. Перша з них вже минула. Її втілення припало на 90-і й початок 2000-х років. Тоді Китай розвивав методи кидати виклик США з позиції слабшої сторони. Це було потрібно поки тривала модернізація армії.

Друга фаза передбачає досягнення Китаєм технологічного «паритету у сфері керованих боєприпасів і мережевих методів ведення бою», який би дав йому домінантну роль в локальних театрах. На цьому етапі Пекін повинен збудувати значні арсенали керованої й надзвукової зброї. Це дозволить йому вести війну в Південно-Китайському морі й на Тайвані настільки ефективно, щоб США вважали недоцільним встрявати в такий конфлікт.

Читайте такожКитай показав джипи, які випускають рій безпілотників-вбивць

Третя фаза передбачає придушення США у сфері складності технологій. Так Китай зможе проектувати свою силу по всьому світу. У звіті зазначається, що Китай використав промисловий і технологічний шпіонаж, щоб встановити певного роду рівність у силах зі США. Він також проаналізував можливості й методи Пентагону, визначивши американські слабкі сторони й розробивши способи їх використовувати. Пекін багато інвестував у розвиток штучного інтелекту, щоб отримати бойову перевагу. У звіті також допускається існування так званих «темних можливостей», які будуть розкриті лише у випадку початку конфлікту, щоб здивувати суперників.