В РФ показали концепт-проект авіаносця, який можна оснастити атомної енергоустановкою / flotprom.ru

Невске проектно-конструкторське бюро показало на Міжнародному військово-морському салоні-2019 у Санкт-Петербурзі проект перспективного авіаносця "Ламантин".

Читайте такожМілітаризація Новини: яку "Ахіллесову п'ятому яту" має "непотоплюваний авіаносець" Путіна

Як повідомляє Mil.Press FlotProm, модель корабля представили на стенді НПКБ у складі експозиції Об'єднаної суднобудівної корпорації.

Відео дня

Зазначається, що за задумом конструкторів «Ламантин» призначений для забезпечення базування і бойового застосування авіагрупи, і зможе брати на борт до 60 одиниць авіаційної техніки (літаків та вертольотів) і від 6 до 10 безпілотників.

Авіагрупа зможе використовувати озброєння проти повітряних, морських і сухопутних військ і наземних об'єктів противника в океанській, морській та прибережній зоні. Корабель також зможе підтримувати бойову стійкість корабельних угруповань ВМС і прикривати війська морського десанту.

Водотоннажність "Ламантина" складе 80-90 тисяч тонн, довжина корпусу – до 350 метрів, ширина – близько 41 метра, осадка – 12 метрів. Швидкість повного ходу складе до 30 вузлів, автономність – 120 діб. Екіпаж – 2800 осіб, а також 800 осіб авіаперсоналу.

"Концепт-проект авіаносця "Ламантин" ґрунтується на напрацюваннях проекту атомного важкого авіаносного крейсера проекту 1143.7 "Ульяновськ". Відповідно, і ВМФ Росії, ми пропонуємо розглянути варіант атомної енергоустановки", – заявив заступник генерального директора з кораблебудування та ВТС Невського ПКБ Олексій Юхнін.

Зазначається, що з урахуванням новинки від Невського ПКБ, ВМФ Росії може обирати вже з чотирьох проектів авіаносців. Концепт-проекти трьох з них створили конструктори російського Криловського державного наукового центру.

Раніше в Росії назвали "убозтвом" свій єдиний авіаносець "Адмірал Кузнєцов". Таку думку висловив доктор військових наук, заступник президента Російської академії ракетних і артилерійських наук капітан першого рангу Костянтин Сівков.