У Росії немає грошей і знань збудувати зброю, якою вона хвалиться / Министерство обороны РФ

Минулого тижня президент Росії Володимир Путін, здається, підтвердив те, що багато міжнародних експертів вже давно підозрювали: смертельний вибух на військовому полігоні в північному російському регіоні й підвищення рівня радіації сталися через проблеми під час випробувань нової передової зброї.

Російський автократ не уточнив, про який саме зразок озброєння йдеться. Але низка доказів свідчить, що це найбільша ядерна аварія з часів «Фукусіми» пов’язана з ракетою 9М730 «Буревісник». Припущення ще раз підтвердилися, коли прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що випробування були пов’язані з розробкою ракети з ядерним двигуном, — пише Foreign Policy.

Але далеко не всі переконані, що вибух стався саме через випробування ракети. Експерт з питань Росії в CNA Майкл Кофман сказав, що хоч аварія пов’язана з ядерним реактором для військового застосування, навряд чи він був призначений для ракет «Буревісник».

Відео дня

Читайте такожBusiness Insider: Росія хвалилася трьома видами нової зброї, які виявились просто брухтом

«У Росії є кілька проектів розробки ядерного озброєння», - сказав Кофман, додавши, що аварійний реактор міг призначатися для якоїсь іншої зброї, а не для ракети. Якою б не була причина вибуху, експерти з питань контролю озброєнь скептично ставляться до того, що у Росії є гроші й технічне ноу-хау, щоб дійсно збудувати розхвалений «Буревісник».

«Може вони просто роблять все методом тика і дивляться, що спрацює. Але я не думаю, що це до чогось приведе», - каже заступник директора Проекту ракетної оборони в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень Аян Вільямс. Він сумнівається, що Москва взагалі здатна розробити й збудувати щось подібне до «Буревісника».

«Справа навіть в новаторстві. Жодна країна навіть не розмірковувала про щось подібне. Така зброя технологічно не підтверджена і, вірогідно, надзвичайно дорога в довгостроковій перспективі», - сказав Вільямс.

У всякому разі, всі розмови Путіна про крилаті ракети з ядерними двигунами, здатні здолати ПРО США, були частиною кампанії з відновлення статусу великого міжнародного гравця для Росії. Видання нагадує, як у березні 2018 року Путін заявив про розробку нових зразків російської ядерної зброї й навіть показав анімаційне відео, на якому одна з ракет летить до Флориди.

Читайте такожBusiness Insider: Росія погрожує Заходу ядерною ракетою «Буревісник», яка досі не літає

«Гадаю, в широкому сенсі йдеться про те, що Росія дуже боїться системи протиракетної оборони США», - вважає директор програми з ядерної політики Carnegie Endowment for International Peace Джеймс Актон.

Путін вже давно обіцяє росіянам відновити «велич» країни на міжнародній арені. Але без економічної сили й населення, як у сусіднього Китаю, чи дипломатичних зв’язків, як у США, російський ядерний арсенал почав грати перебільшену роль у розумінні Москви, що означає бути «великою державою».

«Якби у Росії не було ядерної зброї й відносно сучасних військових систем, що у неї лишилося б?» - каже Вільямс.