Ілюстрація / REUTERS

Вибух на військовому полігоні в Архангельській області Росії, при якому загинули співробітники Росатома і Міноборони РФ, міг статися під час випробувань крилатої ракети з ядерною установкою.

Як пише НВ з посиланням на Reuters, американські експерти зазначають, що аварія сталася, найімовірніше, під час випробувань крилатої ракети з ядерною установкою, про яку згадував президент Росії Володимир Путін  минулого року. Росія називає ракету 9М730 Буревісник, НАТО позначає її як SSC-X-9 Skyfall. 

Експерти підтвердили, що вибух рідкого ракетного палива не може призвести до викиду радіації.

Відео дня

Читайте такожЧерез вибух на російському військовому полігоні загинули п'ять працівників "Росатому"

Високопоставлений представник адміністрації Трампа в розмові з Reuters на умовах анонімності сказав, що він не може ні підтвердити, ні спростувати інформацію про аварію з російською ракетою. Однак джерело висловило «глибокі сумніви» в правдивості версії, представленої Москвою.

«Це нагадує нам про ланцюг подій, пов'язаних з Чорнобилем, і змушує задатися питанням про те, що має першочергове значення для Кремля — добробут російського народу або збереження влади і контроль над... корупційними потоками», — говорить джерело.

Президент РФ Володимир Путін розповів про крилату ракету з ядерною установкою в березні 2018 року під час виступу з промовою в Раді Федерації. За його словами, успішні випробування ракети пройшли в кінці 2017 року. Путін тоді заявив, що ракета має «необмежену дальність» польоту і непереможна перед «усіма наявними і майбутніми системами ПРО і ППО».

Нагадаємо, 8 серпня на території військової частини біля Северодвінська Архангельської області Росії стався вибух і пожежа.

У Міноборони РФ повідомили, що вибух на території військового полігону стався під час випробування рідинного реактивного двигуна.

За офіційними даними російської влади, загинули дві людини і шість отримали поранення.

Адміністрація Северодвінська повідомила про «короткострокове підвищення радіаційного фону» після вибуху.