Легкі штурмовики Super Tucano / Фото: Міністерство оборони Лівану

Президент Бразилії Жаїр Болсонару, за підсумками зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським в Японії, заявив про зацікавленість України в бразильських літаках Super Tucano.

Про це він написав на своєму каналі в Twitter.

«Україна хоче бразильські військові літаки. Президент України зацікавлений у купівлі літаків Super Tucano» - написав у себе в Twitter бразильський президент

Як повідомляє Український мілітарний портал, на початку серпня делегація Повітряних сил ЗС України на чолі з командувачем - Сергієм Дроздовим під час відвідувань Бразилії вже ознайомилися з легкими турбогвинтовими штурмовиками Embraer EBN-314 Super Tucano.

EMB-314 Super Tucano - розробка бразильської компанії Embraer. Спочатку планувалось, що літак буде використовуватися як навчальний, проте згодом було доопрацьовано під легкий турбогвинтовий штурмовик.

Перший прототип літака піднявся в небо у 1999 році. Маса корисного навантаження Super Tucano становить 1550 кг, а тривалість польоту, при використанні підвісних паливних баків – до 8 годин.

Для зльоту і посадки літака достатньо злітно-посадкової смуги довжиною 900 м. Озброєння EMB-314 включає два кулемети 50 калібру з 200 патронами кожен, розташовані в крилі.

Окрім того літак може також оснащуватися ракетами класу “повітря-повітря” типу AIM-9 виробництва Raytheon, підвісними ракетними контейнерами і звичайними або керованими бомбами.