Проектне зображення японського винищувача нового покоління NGF / фото Japan Ground Self-Defense Force

Міністерство оборони Японії опублікувало проектне зображення NGF (Next Generation Fighter, винищувач нового покоління), який має надійти на озброєння армії у 2030-х роках.

Як повідомляє Громадське з посиланням на Aviation Week, зображення можливого зовнішнього вигляду літака опубліковане Міноборони країни у проекті бюджету на 2020 рік.

У наступному році на його розробку передбачено понад 250 мільйонів доларів. Новітній винищувач шостого покоління раніше був названий військовими F3 або Future Fighter (винищувач майбутнього).

Відео дня

Читайте такожВ Японії знищать будівлі, що пережили ядерну атаку на Хіросіму

Розробкою NGF займається японський концерн Mitsubishi Heavy Industries, але до проекту планують залучити низку іноземних компаній, зокрема Lockheed Martin, Boeing та Northrop Grumman (США), BAE Systems (Велика Британія) та Airbus (Європа).

Під час роботи над власним проектом японці можуть запозичити напрацювання з європейського проекту машини шостого покоління FCAS та британського винищувача Tempest, а можливо й взагалі він буде базуватися на одному з цих проектів.

Зокрема таким чином розробляли винищувач Mitsubishi F-2 — на основі американського літака F-16 Fighting Falcon.

Як розраховує Міноборони Японії, на створення нової бойової машини піде 15 років, вона має замінити F-2 у 2030-х. Вартість проекту оцінюють у 40 мільярдів доларів.

Як зазначає видання, зображення літака свідчить, що він матиме два двигуни і використовуватиме технологію малопомітності, він буде одномісним, озброєння розмістять у внутрішніх відсіках, але можуть бути й зовнішні підвіски.

Це друге проектне зображення японського винищувача шостого покоління, вперше його опублікували у 2013 році.

Наприкінці 2000-х — на початку 2010-х в Японії реалізували проект винищувач п’ятого покоління X-2, або ATD-X Shinshin. У 2016 році він здійснив перший демонстраційний політ. Після декількох польотів проект зупинили, бо він виконав мету — довів, що японські конструктори здатні розробляти подібні машини. Технології цього проекту планують використати при створенні NGF.

Нагадаємо, у серпні Японія затвердила план закупівлі американських винищувачів п'ятого покоління F-35B.