Загадкова зброя з радіусом дії 700 км: експерти розповіли, чим Україна могла бити по РФ / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, t.me/serhiyprytula

Президент України Володимир Зеленський повідомив про факт успішного застосування далекобійного (700 км) озброєння українського виробництва, не розкриваючи деталі.

Експерти Defense Express припустили, що для ударів використали не модернізований комплекс "Нептун", дальність якого до 400 км. Тож, найімовірніше, президент мав на увазі український безпілотник.

"Якщо далі брати дані з відкритих джерел, то тут можемо згадати лише про дві відомі моделі безпілотників з таким (1000 км – УНІАН) радіусом дії – дрон під умовною назвою "Бобер", який використовувався для атаки на "Москву", та безпілотник під назвою "Морок", про який нещодавно в своїй публікації згадувало британське видання The Economist. Інші чотири моделі поки так і залишаються загадкою", – пишуть експерти.

Відео дня

В Defense Express зауважують, що росіяни намагаються встановити характеристики українських далекобійних БПЛА і навіть публікують інфографіки з передбачуваними технічними характеристиками цих дронів.

Загадкова зброя з радіусом дії 700 км: експерти розповіли, чим Україна могла бити по РФ / зображення gazeta.ru

За даними російських джерел, БПЛА "Бобер" може літати на відстань 700-1000 км зі швидкість до 200 км/год та мати бойову частину вагою до 20 кг. Цей дрон, за оцінкою ворога, може змінювати висоту для проходження зон покриття ППО або зміни цілі та керується автопілотом.

"Якщо ці оцінки виявляться вірними, то виходить, що нашим конструкторам вдалось створити далекобійний дрон-камікадзе на значно досконалішому рівні, аніж іранський Shahed-131 (який має таку ж саму масу БЧ)", – акцентують спеціалісти.

Далекобійні БПЛА українського виробництва - що відомо

Напередодні The Economist з посиланням на джерело в оточенні українського головнокомандувача Валерія Залужного повідомило, що Росія на початку повномасштабної війни проти України мала перевагу 3:1 у тактичних безпілотниках, але тепер втратила цю перевагу.

Відомо, що сьогодні понад 40 компаній мають контракти з державою, а виробництво БпЛА зросло в десятки разів. Західні ЗМІ також повідомляли, що Україна працює над далекобійними ударними дронами. Зокрема, один з таких міг бути використаний для удару по дальньому стратегічному бомбардувальнику-ракетоносцю Ту-22М3 в Новгородській області РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: