10 лютого дві російські крилаті ракети "Калібр", якими РФ вчергове вела масштабний обстріл цивільної інфраструктури України, здійснили перетин державного кордону України з сусідньою Молдовою. Ще за кілька хвилин ці ж ракети перетнули повітряний простір Румунії, яка є членом НАТО

Треба наголосити, що російські ракети "Калібр" вже не вперше порушують повітряний простір не лише України, але й інших держав. Таким чином Росія зменшує ефективність українських сил ППО, адже ми не можемо збивати ракети в повітряному просторі Молдови, Польщі або Румунії.

Порушення повітряного простору Румунії більше схоже на помилку оператора, який задавав цим ракетам координати

Відео дня

Та, на мою думку, сьогоднішній маневр російських ракет відбувся через помилку оператора, адже Росії сьогодні не вигідно будь-яке загострення відносин з Північноатлантичним Альянсом. Путін не зацікавлений зараз погіршувати відносини з НАТО. Так, росіяни можуть погрожувати НАТО, говорити про якийсь ядерний удар по Берліну та Варшаві. Але одна річ погрожувати, й зовсім інша — реально діяти. Також варто пам’ятати, що минулого разу застосування 4-ї статті закінчилось підвищенням рівня забезпечення України необхідним озброєнням.

Тобто такі інциденти йдуть не на користь Росії, адже країни Європи лише збільшують свій рівень допомоги Україні. 

Втім, не виключаю того факту, що росіяни могли зробити такий запуск ракети з метою перевірки реакції НАТО. Але росіяни могли реалізувати план перевірки набагато легшим шляхом. Наприклад, з території Білорусі, з Калінінградської  області, або ж району кордону з Фінляндією чи країнами Балтії. При цьому, РФ могла використати якийсь дешевий БПЛА, який би порушив повітряний простір країн НАТО та вивчив би реакцію країн Альянсу на це порушення.

В сьогоднішньому випадку все набагато серйозніше. Адже мова йде про достатньо дорогі ракети, запаси яких поступово "тануть". І саме це наштовхує на думку, що порушення повітряного простору Румунії більше схоже на помилку оператора, який задавав цим ракетам координати. На мій погляд, оператор не розрахував, що буде цей "кут", який "зрізає" деяку відстань вже на території Румунії. Також я б не виключав збій технічного характеру у самій системі наведення ракет "Калібр"…

Скоріш за все, підрозділи ППО Румунії не поспішали з прийняттям рішень на місцях і є залежними від прийняття рішення зверху

Щодо реакції на таку подію, схоже, Молдова не дуже шукає шляхи протидії порушенню свого повітряного простору. Тож можна припустити, що повітряний простір Молдови буде використовуватись Росією й надалі.

Інша справа Румунія, яка є країною НАТО. Російська ракета на її території вже може спричинити застосування якихось інструментів. Тобто, країна НАТО у цій ситуації мала б реагувати максимально жорстко. І, як мінімум, 4 стаття мала б бути задіяна. Принаймні, представники країн НАТО мають зібратися на екстрене засідання та узгодити  питання підвищення безпеки по кордону з РФ та Україною. Тому, вважаю, що Бухаресту треба реагувати якомога швидше. Хоча все одно ми повинні розуміти, що в Румунії також є проросійські елементи, які будуть намагатись звести цю ситуацію до дипломатичного рівня.

Щодо того, чи повинна була Румунія збити російські ракети, думаю, що зробити це вона могла, проте не мала достатньо часу на таку реакцію. Річ у тім, що Румунія, ймовірно, мала б узгодити використання ПРО по цих об’єктах. Скоріш за все, підрозділи ППО Румунії не поспішали з прийняттям рішень на місцях і є залежними від прийняття рішення зверху. 

Збій траєкторії російських ракет, або якісь відхилення, не є для них рідкісним явищем. Тому, на мій погляд, сьогоднішній інцидент можна назвати ситуативним. Адже системного використання Росією повітряного простору Румунії чи Польщі для обстрілу України ми не бачили. І, скоріше за все, стати системою це дійсно не зможе: росіяни стовідсотково отримають реакцію з боку країн НАТО. А Румунія, якщо такий інцидент повториться, може почати збивати російські ракети.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"