У російській авіації виникли проблеми / фото ua.depositphotos.com

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко заявив, що у російського військово-промислового комплексу трапився "чорний квітень".

"Після того як стало відомо про списання ДЕПЛ "Лада", що не пробула і 2 років у складі ВМФ, а так само списанні ТАРК "Петро Великий" на Воронезькому авіазаводі зупинена збірка "перспективного" Іл-112в. Причиною припинення збірки стала необхідність (неймовірно!) проектування нового двигуна", - написав він.

За словами Коваленка, він ще в 2019 році називав цей літак вбивцею екіпажів, оскільки там все було погано з проектованою заміною Ан-26 і Ан-140.

Відео дня

"Справа в тому, що дефективність силової установки Іл-112в проявлялася у високому зносі лопатевих втулок на двигунах ТВ7-117ст. так, двигунів від Іл-114, які вставили на Іл-112в і розмістили на них непередбачені ТТХ лопаті, адже в РФ так і не зробили нову силову установку під нове техзавдання Іл-112в", - пояснив експерт.

Він нагадав, що 17 серпня 2021 року літак Іл-112в зазнав аварії в Підмосков'ї і тоді весь екіпаж загинули. Після цього над машиною працювали ще два роки.

"Найсмішніше те, що буквально 15 лютого 2023 року ОАК заявляло про те, що роботи з Іл-112в продовжаться. Що ж, продовжилися 2 місяці і припинилися. Адже створення нового двигуна для літака це саме те, що сучасний російський ВПК вже не зможе подужати", - підсумував Коваленко.

Падіння російської авіації

Через тиждень після повномасштабного вторгнення в Україну Boeing і Airbus на знак протесту зупинили роботу в Росії. Там вирішили призупинити надання запчастин, технічного обслуговування і технічної підтримки для російських авіакомпаній. 

Вже 15 березня Європа зупинила дію сертифікатів придатності літаків всіх авіакомпаній РФ. Без цих документів літак не може виконувати польоти. Також були анульовані сертифікати для навчальних центрів, авіації МНС Росії, російських компаній, що виконують техобслуговування повітряних суден.

Через рік стало відомо, що частина парку літаків РФ може припинити польоти.

У квітні 2023 року повідомлялося, що на тлі масових антиросійських санкцій, введених у зв'язку з вторгненням РФ в Україну, агресор вперше в історії відправив свій літак на ремонт в Іран.

Вас також можуть зацікавити новини: