Андрій Риженко повідомив, скільки ракет "Калібр" одночасно можуть запустити росіяни / колаж УНІАН з фото Міноборони РФ/Facebook та скріншоту

Триває повномасштабна війна в Україні, і, враховуючи всі ворожі ракетоносії в Чорному та Каспійському морях, російська армія може одночасно запускати до 80 ракет "Калібр.

Про це в ефірі "Еспресо" розповів капітан запасу ВМС ЗСУ Андрій Риженко. За його словами, попри можливу втрату ракетного катера "Циклон", росіяни мають ще досить потужний потенціал. Зокрема, ще 8 носіїв ракет перебувають зараз в Новоросійську - це три підводних човни та п’ять надводних кораблів.

"Вони здатні використовувати ракети по всій території України. Та вони це періодично роблять", - сказав Риженко. За його словами, загальна кількість бойових катерів та кораблів РФ в Чорному морі зараз трохи менш як 60 одиниць. "На початку повномасштабного вторгнення їх було понад 80, включаючи ті, що прийшли з Північного та Балтійського флоту РФ. Найголовнішою загрозою для нас залишаються ракетні удари", - сказав він.

Відео дня

За даними фахівця, росіяни продовжують застосовувати ракети для обстрілів території України. Він також нагадав, що у Каспійському морі росіяни тримають ще чотири носії "Калібрів".

"Враховуючи всі ракетоносії в Чорному та Каспійському морях, росіяни можуть одночасно запускати до 80 ракет "Калібр", - додав Риженко. Фахівець наголосив, що Каспійське море залишається для Москви важливим логістичним шляхом, там зараз дислокується російська флотилія. Зокрема, цим морем перекидаються військові вантажі, зокрема з Ірану, та РФ робить все можливе, щоб тримати цю водойму під контролем. Саме звідти, за даними Риженка, РФ здійснювала удари по Сирії тощо.

"Каспійське море продовжує залишатись для росіян дуже важливим. Ми знаємо, що Каспійським морем здійснюється транспортування великої кількості військових вантажів. Тому вони намагаються тримати Каспійське море під своїм контролем", - додав він.

Капітан нагадав, що українські порти Миколаїв, Очаків й Херсон наразі повністю заблоковані. Хоча висадка десанту РФ зараз малоймовірна, проте Кремль тримає відповідні сили у Новоросійську, де є десантні кораблі. "Та вони як можуть ремонтують у Севастополі ті (десантні кораблі, - УНІАН), які ми пошкодили", - додав Риженко.

Важливі новини про втрати ворога на 21 травня 2024 року - що варто знати

Нещодавно начальник Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук заявив, що дуже вірогідне помноження на нуль російського ракетоносія "Циклон". Раніше РФ заявляла про пʼять одиниць такого типу ("Каракурт") у складі Чорноморського флоту. Першим з них ЗСУ було знищено "Аскольд". 

Водночас, за словами Плетенчука, першим випущеним з цієї "п’ятірки" був "Циклон", і він фактично єдиний з них, який став в стрій, не пройшовши випробувань. Ще два кораблі (типу "Каракурт") виводили з акваторії Чорноморського регіону на добудову, п’ятий - ще на стапелях.

Вас також можуть зацікавити новини: