Винищувачі F-16 стануть пріорітетною ціллю для агресора / фото Getty Images

Після отримання Україною винищувачів F-16 частина з них залишаться на закордонних базах. Це є розумним рішенням з огляду на ситуацію у війні, пише військово-аналітичний портал Defense Express.

"Почнімо із простої раціональної логіки, яка виглядає очевидною усім. Як тільки F-16 таки будуть в Україні, вони стануть ціллю №1 для рашистів, котрі не шкодуватимуть жодних засобів ураження. Як забезпечити протиповітряну оборону для стройових літаків, стане окремим складним завданням. І особливо на цьому тлі виглядає логічним хоча би скористатись можливістю вивести умовно "резервні" літаки в зону, де росіяни не зможуть їх "дістати", – пояснює видання.

Разом з тим аналітики вважають непрактичною ідею, яку запропонували користувачі соцмереж: розмістити усі наші F-16 на аеродромах країн НАТО, щоб їх там не дістала армія РФ. За словами експертів, справа навіть не у постійному страху НАТО вступити у конфлікт з РФ, а у географічній віддаленості аеродромів Польщі та Румунії від фронту в Україні.

Відео дня

Defense Express зазначає, що важливою є не лише швидкість поставки літаків, але й здатність Повітряних сил набути спроможність їх ефективного використання. 

"Використання F-16 у боях проти рашистів починатиметься ймовірно із рівня ланки (тобто чотири літаки)", – вважають експерти.

Україні очікує на F-16: останні новини

Як писав УНІАН, наразі чотири країни підтвердили плани передати Україні американські винищувачі F-16. За словами начальника авіації Командування Повітряних сил ЗСУ Сергія Голубцова, у майбутньому кількість таких держав може зрости, адже країни, які мають F-16 на озброєнні, поступово переозброюються на F-35. В результаті кількість "вільних" винищувачів цього типу зростатиме, згодом їх можуть пропонувати Україні.

Генерал зазначив, що не всі передані літаки одразу прибудуть в Україну: деякі з них залишаться в центрах підготовки для навчання більшої кількості українських пілотів. 

"Є певна кількість літаків, які будуть зберігатися на безпечних авіабазах, не в Україні, для того, щоб вони тут не були мішенями. І це буде наш резерв в разі потреби для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт", – пояснив він.

Вас також можуть зацікавити новини: