Ракета "Циркон" не відповідає характеристикам, про які казали росіяни / колаж УНІАН, фото Defense Express, Нацполіція

Російську протикорабельну ракету "Циркон" навряд чи можна ефективно використовувати за її прямим призначенням, тобто – проти авіаносців. 

"Ми не побачили тієї руйнівної сили, яка має бути у протикорабельної ракети з майже 400 кілограмами вибухової речовини. "Циркон" розроблявся насамперед як зброя проти авіаносців, потопити який дуже складно. Але навряд ця ракета впорається зі своїм прямим призначенням", – розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Олександр Рувін в інтерв'ю виданню "Вечірній Київ".

Ще одна проблема "Циркону" – не відповідність швидкісним характеристикам, про які казали росіяни. 

Відео дня

Кремлівська пропаганда повідомляла, що ракета може літати зі швидкістю до 9 махов (близько 11 000 км/год). Однак українські служби встановили, що на прикінцевій ділянці польоту "Циркон" долає всього-на-всього 2500 км/год, що не дозволяє назвати зброю "гіперзвуковою". Зважаючи на це Україна може досить ефективно перехоплювати "Циркони".

"Ракети були уражені ППО й не досягли своїх цілей. Одна впала у Дніпровському районі, утворивши велику вирву. Друга – у полі у місті Вишневе, що під Києвом", – каже директор КНДІСЕ. 

Застосування "Циркону" - головні новини

Росіяни вдарили по Києву ракетою ЗМ22 "Циркон" 7 лютого: тоді ж з’явились перші припущення щодо того, що мова йде саме про новий "гіперзвуковий" комплекс. 

Згодом спеціалісти КНДІСЕ підтвердили перші висновки. Завдяки маркуванню спеціалісти встановили дату виробництва ракети – кінець 2023-го – 2024-й рік.

Вас також можуть зацікавити новини: