Росіяни модернізують ракети Х-22 / фото Міноборони РФ

Росія модернізує свої ракети, але існують сумніви щодо ефективності цього процесу. Наприклад, ракета Х-22 сама по собі має величезну кількість недоліків, що демонструють, зокрема, численні атаки окупантів по Україні.

"Дійсно, зараз можна говорити про модернізації, але тут є кілька моментів. Якщо ми говоримо про ракету Х-22, то процес її модернізації і спроб модернізації розпочався ще наприкінці 1970-х – на початку 80-х. Тобто це стара версія про модернізацію Х-32. Х-22 – ракета сама по собі дуже-дуже дефективна. У неї величезна кількість недоліків. Єдина перевага – це бойова частина, практично тонна. Дуже потужна бойова частина. У Росії на сьогоднішній день у застосуванні немає ракет, які б могли бути порівнянні за руйнівною силою з Х-22, конвенційного типу… Тому для того, щоб підвищити її характеристики, вони повернулися до концепції Х-32", – розповів в ефірі телеканалу FREEДОМ військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

За словами експерта, концепція ракети Х-32 полягає у розробці більш далекобійної і точноі зброї на базі Х-22. Передбачається, що дальність її польоту становитиме до тисячі кілометрів. Однак навіть базові характеристики російської ракети X-22 не відповідають функціоналу, що було продемонстровано ударами по Україні. Експерт зазначив, що Х-22 можуть відхилятися на 2 кілометри, що ми і побачили під час потужного удару по Дніпру.

Відео дня

"Тому говорити про те, що вони змогли довести Х-32 до якогось сучасного рівня, у мене є серйозні сумніви, оскільки сама по собі паливна система не змінена. А доповнення щодо точності – так, добре, можуть доповнити сучасними системами наведення. Але з іншого боку, за нинішніх умов аврального виробництва ракет, навіть умовно високоточні ракети – Х-101, Х-555, "Калібр" – навіть вони мають відхилення від цілі більше ніж 50 метрів, а іноді сягають 100-150. Тобто говорити про високоточну зброю зараз щодо Росії навіть не доводиться. Тому так, певний процес модернізації вони проводять, але наскільки він ефективний і дієвий — у мене є серйозні сумніви", – додав Коваленко. 

Водночас оглядач зауважив, що російські війська вже місяць не застосовують ракети Х-101 та Х-555. Існує ймовірність, що ворог накопичує ракети, що, за словами Коваленка, насторожує. 

"Ті застосування ракет, які, починаючи з 18 липня здійснювалися по Одесі, – це були "Онікси", це були Х-22, це були "Іскандер-М" і "Іскандер-К". І була крилата ракета морського базування "Калібр", яка досить-таки часто застосовується. Але на відміну від решти номенклатури, вона успішно збивається. Ну і, звичайно ж, куди без них, дрони-камікадзе іранського виробництва "Shahed-136". А Х-101/555 так і не було", – наголосив оглядач.

Виробництво зброї в Росії

В Росії вдвічі збільшують виробництво літаків. Йдеться про винищувачі Су-34, Су-30, Су-35. Із такою заявою виступив перший заступник гендиректора держкорпорації "Ростех" Володимир Артяков. За його словами, ці літаки є "дуже ефективними на лінії зіткнення".

Крім того, Росія збільшила виробництво баражуючих боєприпасів "Ланцет", які окупанти стали активніше застосовувати на фронті. Вочевидь, ворог стурбований застосуванням українськими військовими дронів для знищення російської техніки і намагається повторити успіхи ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: