Один з макетів-приманок на полі бою / фото CNN

Росія вже витратила сотні дорогих ракет і безпілотників на знищення макетів-приманок у вигляді української військової техніки, виготовлених для ЗСУ підприємствами групи компаній "Метінвест" бізнесмена Ріната Ахметова.

Як говориться в матеріалі CNN, точні копії українських гаубиць Д-20, американських гаубиць М777, мінометних установок, радіолокаційних станцій, засобів ППО і багатьох інших зразків військової техніки масово створюються фахівцями "Метінвесту" всередині прихованого від очей сторонніх невеликого ангара з єдиною метою: бути знищеними якомога швидше. 

"Після кожного попадання військові здають нам трофейні уламки. Ми їх збираємо. Якщо наша приманка була знищена, значить, ми працювали не дарма", – пояснив CNN представник "Метінвесту" Ріната Ахметова.

За його словами, до війни компанія була найбільшою металургійною групою України, але не займалася виробництвом зброї. Насправді вона досі цього не робить, оскільки її єдиним вторгненням у світ озброєнь є напрочуд реалістична лінійка хибних цілей, які не виконують жодних військових функцій і коштують порівняно недорого.

Як пояснює представник "Метінвесту", ці макети створюються для досягнення двох цілей: врятувати життя українських воїнів і обманом змусити росіян розтратити свої власні, дуже дорогі дрони-камікадзе, снаряди і ракети – сотні муляжів військової техніки, що надійшли на фронт, миттєво стали мішенню для росіян.

Один з макетів-приманок на полі бою / фото CNN

Щоб досягти поставлених завдань, при створенні макетів-приманок важливо було знайти баланс у виборі матеріалів, доповнюючи дешеву фанеру, яка не дає потрібної теплової сигнатури, щоб обдурити російські радари і дрони з тепловим наведенням, достатньою кількістю металу, щоб вони "купилися" на приманку.

"Війна обходиться дорого, і нам потрібно, щоб росіяни витрачали гроші на використання дронів і ракет для знищення наших хибних цілей. Зрештою, дрони та ракети коштують дорого. Наші моделі набагато дешевші", – пояснює представник "Метінвесту".

Наприклад, справжня 155-мм гаубиця M777 коштує кілька мільйонів доларів, тоді як виготовлення копії "Метінвесту" обходиться менш ніж в 1000 доларів. При цьому знищення за допомогою безпілотника останньої обходиться російським силам у стільки ж, скільки знищення реальної.

За його словами, спочатку приманки були досить грубими. Коли почалася війна, співробітники компанії кинулися виготовляти копії для відправки на передову, щоб Україна виглядала краще озброєною, ніж вона була насправді. Але в міру того, як війна затягувалася, а зброя, що прибуває в країну, ставала все більш досконалою, те ж саме відбувалося і з приманками "Метінвесту".

Успіх кожного типу приманок вимірюється тим, як довго вони залишаються цілими: якщо один із варіантів зберігається занадто довго, дизайнери компанії повертаються до креслярської дошки. В результаті каталог її підробленої зброї стає вражаюче довгим і різноманітним.

"Ми рахуємо не кількість виготовлених хибних цілей, а кількість знищених, і це для нас головне. Чим швидше наші пастки будуть знищені, тим краще для нас", – пояснив CNN співрозмовник з "Метінвесту".

На даний момент, за його словами, багато сотень макетів вже знищені, й компанія щосили намагається задовольнити потреби армії в них.