Літаки Ту-95 супротивника швидко "стомлюються", розповів Костянтин Криволап / колаж УНІАН з фото Міноборони РФ та скріншоту

Російські стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-95 швидко "стомлюються", схоже, у літаків є проблеми.

Супротивники взимку вже кілька разів атакували українську землю ракетами з цих літаків - спочатку вилітали 20 бортів, а потім чимало машин "втомились", розповів авіаційний експерт, колишній інженер-конструктор Костянтин Криволап "24 Каналу". "…На першу атаку цього періоду, 29 грудня, вилетіло 20 машин, які взяли по чотири-п'ять ракет і запустили 90 Х-101 у нашому напрямку. З них 87 збили, але це вже інше питання. Вони після цього настільки втомились, що на наступну атаку росіяни змогли зібрати тільки 16 літаків", - зазначив співрозмовник.

Авіаексперт підкреслив, що ці 16 бортів випустили не по чотири-п'ять ракет, а значно менше. "А третя атака 8 січня вже була у виконанні 11 Ту-95, які змогли привезти тільки 24 ракети. Тобто, з 20 до 11. Наступна атака теж була зроблена 11 Ту-95, які привезли 12 ракет", - додав Криволап.

Відео дня

На його думку, ворожі бомбардувальники мають проблеми з ресурсом. "Що таке ресурс літака? Спочатку ресурс визначають розрахунковим методом. Коли провели всі види випробувань на міцність, коли є досвід експлуатації, відомі місця, де може з'явитись якась тріщинка. Коли подивились, що за такий-то час такого-то не сталось, як розрахували, то йому подовжують ресурс", - сказав аналітик. За його словами, ресурс від початкового стану може збільшитися у чотири-п'ять разів.

"Те, що стосується конкретно цих Ту-95. Якщо він уже полетів і не вилетів, то це значить, що він - усе, відпрацював своє. Я не впевнений, що вони стали повністю, але те, що вони не змогли їх підняти і не запустили, свідчить, що там дійсно є проблеми із цим ресурсом", - вважає співбесідник.

Варто зазначити, що Ту-95 були розроблені за часів Радянського Союзу та прийняті на озброєння у 1950-х роках.

Цікаві останні новини про літаки росіян - зараз це варто прочитати

Восени минулого року речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат говорив, що супротивники використовують багато бортів Ту-95 для запуску малої кількості ракет, бо проводять навчання екіпажів.

Військовий льотчик-інструктор, полковник української армії в запасі Роман Світан говорив, що ці бомбардувальники можна ліквідувати, але це непросто зробити. Експерт заявив, що знищити ці борти можливо у місцях базування засобами для дальнього ураження

Вас також можуть зацікавити новини: