Експерт заявив, що без літаків не можна проводити наступальні операції / фото Wikipedia

Авіація грає в бойових діях ключову роль. Україні треба мінімум 160 бортів багатоцільових винищувачів F-16.

"Не тільки в цій війні – авіація відіграє ключову роль у всіх війнах третього тисячоліття. Це вид збройних сил, який завдає основної шкоди противнику. Все починається з встановлення переваги в повітрі - зі знищення ППО, авіації противника, і лише потім починається робота по землі. Поки немає переваг в повітрі, робота по землі проводитися не повинна. Ніяких рухів Збройних сил бути не повинно. Те, що нас змусили проводити військові операції без підтримки з повітря, фактично призвело до того, що так угробили всю техніку, яку нам передали, а також велику кількість особового складу. За великим рахунком, цього не можна було робити", - розповів льотчик-інструктор, полковник ЗСУ в запасі, військовий експерт Роман Світан в інтерв'ю виданню "Обозреватель".

За його словами, українське військове керівництво правильно вчинило, зупинивши наступальні дії без підтримки авіації.  

Відео дня

"Без авіації нічого неможливо проводити, це просто нереально. Мінімальна кількість літаків, які нам необхідні – це три бригади. Оптимально - бригади на три ескадрильї по 12 літаків, плюс три літаки управління, тобто 40 літаків у бригаді. У сумі 120 літаків для роботи, як мінімум, за трьома напрямками – Херсонському, Запорізькому та Донецькому. Ще одна, четверта, бригада потрібна для ППО. Тобто мінімум, який нам потрібен – це 160 літаків. Це дасть якийсь результат. У меншій кількості постраждає якийсь із напрямків", - пояснив експерт.

Він вказав, що для виконання бойових завдань українкою армії треба 120-160 літаків з певним озброєнням - ракетами повітря-повітря в режимі винищувача-перехоплювача, ракетами повітря-земля в режимі штурмовика і авіабомби, вільнопадаючі і керовані, в режимі бомбардувальника.

"F-16 - це багатоцільова машина, яка може працювати і винищувачем, і перехоплювачем, і штурмовиком, і бомбардувальником. Плюс потрібна загальна система виявлення, цілевказівки і супроводу – це АВАКС. Нам важливо отримувати дані від натовських літаючих радарів. Це літаки дальнього радіолокаційного виявлення. Без цієї системи в принципі неможливо завоювати перевагу в повітрі. Тут потрібен комплексний підхід. Тоді може бути проведена операція за типом "Буря в пустелі" 1991 року. Спочатку кілька тижнів працює авіація, зносить, перемелює будь-які рубежі противника і тільки після цього туди заходять наземні війська і в режимі зачистки дозачищає територію", – зазначив Світан.

В іншому випадку він рекомендує відмовитися від наступальних операцій, щоб зберегти людей і техніку, і тримати активну оборону.

"Основне завдання будь-якої армії, яка обороняється від загарбника – знищення армії противника. Для нас важливо знищити саму армію. А звільнення території-наслідок виконання першого завдання", - підкреслив полковник ЗСУ.

Літаки F-16 для України - останні новини

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що ключем до успіху деокупації українських територій є перевага в повітрі. За його словами, Україна не зможе проводити успішні наземні операції без переваги в повітрі.

Він вказав, що українським захисникам треба близько 150 винищувачів F-16, а також навчально-бойові літаки і спеціальна техніка. Ігнат нагадав, що українські пілоти вже літають на F-16 з інструкторами.

Вас також можуть зацікавити новини: