Безпілотник має дальність дії майже 500 миль / скріншот

Австралійська компанія BAE Systems PLC представила проект великого безпілотника, який може злітати вертикально і літати поруч з пілотованими вертольотами, що є останньою ставкою на автономні бойові дії, оскільки країни прагнуть модернізувати свої збройні сили.

Як пише видання WSJ, нова система під назвою Strix повинна бути доступною та простою у розгортанні, але при цьому забезпечувати значний діапазон та вогневу міць. Відеоанімація, показана BAE на авіашоу Avalon Airshow в Австралії, де було оголошено про новий дрон і представлена модель, показала, як Strix злітає з корми човна. На іншому відео видно, як безпілотник зі складеними крилами зберігають в транспортному контейнері, а потім відвозять на вантажівці.

"Унікальна можливість Strix полягає в тому, що він поєднує в собі всі переваги вертольотів з точки зору вертикального зльоту і посадки, але зі швидкістю, дальністю польоту і характеристиками корисного навантаження звичайних літаків", - сказав Бен Хадсон, виконавчий директор BAE Systems Australia.

Відео дня

У BAE заявили, що безпілотник, який має дальність дії майже 500 миль з корисним навантаженням 350 фунтів, може використовуватися для різних місій, включаючи нанесення ударів по ворожих цілях, спостереження і розвідку, а також в якості веденого для пілотованих вертольотів.

Безпілотник може літати поруч з пілотованими вертольотами, але потім прискорюватися, коли він входить в зону операцій, таким чином відволікаючи вогонь від вертольотів. Він сказав, що цільовим замовником системи будуть армії і флоти, а не військово-повітряні сили.

За словами пана Хадсона, багатьом безпілотникам такого калібру потрібні великі злітно-посадкові смуги та велика допоміжна інфраструктура.

"З нашим вертикальним зльотом і посадкою нічого з цього більше не потрібно, тому ми можемо наблизитися до лінії фронту і надати безпосередню підтримку військам на полі бою", - сказав він.

BAE заявила, що все ще працює над прототипом безпілотника, хоча він може бути введений в експлуатацію до 2026 року. Хадсон сказав, що два міжнародні клієнти вже виявили інтерес до системи.

Хадсон сказав, що, оскільки протиповітряна оборона краще справляється зі звичайними літаками, військові більше зацікавлені в доступних безпілотних системах, які не потягнуть бюджет, якщо вони будуть збиті.

"Недорогі, але високопродуктивні автономні платформи, подібні до цієї, дійсно займають нішу на ринку прямо зараз", - сказав він.

Безпілотники на війні в Україні: деталі

Видання Spiegel повідомило, що Росія веде переговори з Китаєм про постачання окупантам ударних дронів-камікадзе ZT-180. Видання зазначає, що виробник цих БПЛА Bingo вже погодився виготовити і випробувати 100 прототипів ZT-180 перед передачею безпілотників Росії до квітня 2023 року.

Росіяни продовжують застосовувати "Шахеди" для виснажливої тактики. Як повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат в ефірі 24-го каналу, цими іранськими дронами окупанти проводять вистежування роботи українських Сил оборони.