Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп не буде виводити американських військових із Сирії негайно, незважаючи на недавню обіцянку, що США дуже скоро звідти підуть.

Як передає Російська служба Бі-бі-сі, змінити рішення Трампа вмовили радники, аргументувавши це тим, що екстремістське угруповання "Ісламська держава", якщо його не стримувати, може перегрупувати свої сили і активізуватися.

У середу в Білому домі заявили, що військова присутність США у Сирії скоро закінчиться, але конкретних термінів виведення військ не назвали. Як говорилося в заяві, групування ІД майже повністю знищене, і США проконсультується з союзниками з приводу подальших дій.

Відео дня

Читайте такожТрамп запропонував Путіну провести зустріч у Вашингтоні - росЗМІ

Як заявив у середу в бесіді з американським телеканалом Ен-бі-сі співробітник Білого дому на умовах анонімності, на засіданні у вівторок Трамп все ж погодився залишити війська в Сирії на невизначений термін. Президент був, м'яко кажучи, не дуже цьому радий, додало джерело Ен-бі-сі.

Сили США в Сирії налічують близько двох тисяч військових. У боротьбі з ІД вони сприяють альянсу курдських загонів народного ополчення і сил арабської опозиції, відомому як Демократичні сили Сирії.

За останні три роки за підтримки ВПС США Демократичні сили Сирії відбили у ІД кілька десятків тисяч квадратних кілометрів території.

Представники чинної в Сирії коаліції під проводом США стверджують, що екстремісти з ІД втратили контроль над 98% території, яку колись утримували в Сирії і Іраку. Однак угруповання не переможене повністю, підкреслюють вони.

Командувач збройними силами США на Близькому Сході генерал Джозеф Уотел заявив у вівторок на прес-конференції: "найскладніше, я думаю, попереду, а саме, стабілізація цих районів, консолідація відвойованого, допомога людям, які хочуть повернутися в свої будинки, довгострокові питання відновлення та інші речі, якими потрібно буде зайнятися".

У січні Рекс Тіллерсон, що перебував тоді на посаді глави Держдепу, заявив, що США будуть зберігати військову присутність в Сирії протягом невизначеного терміну, щоб забезпечити остаточну поразку ІГ, протидіяти впливу Ірану і покінчити з семирічною війною в країні.

Тіллерсон додав, що США не можуть дозволити собі повторити помилку 2011 року, коли ранній виведення військ з Іраку дозволив іракської гілки "Аль-Каїди" вижити і з часом перетворитися в ІД.