Президенти Дональд Трамп і Еммануель Макрон / REUTERS

Під час приватної зустрічі у Білому домі у кінці квітня, президент США Дональд Трамп обговорював торгівлю з  Еммануелем Макроном. В якийсь момент він запитав президента Франції: "Чому б вам не вийти з ЄС?". А потім Трамп додав, що якщо Париж покине європейський проект, то Вашингтон запропонує двосторонню торговельну угоду з кращими умовами, ніж у всього ЄС.

Про це пише Washington Post з посиланням на неназваних європейських чиновників. У Білому домі не заперечили ці слова президента, але і коментувати їх відмовилися.

Видання зауважує, що цей епізод чітко вказує на те, що американському президенту не вистачає базового розуміння поглядів Макрона і тих людей, які його обрали. Це був момент, коли президент США запропонував розвалити організацію американських союзників всупереч офіційній політиці американського уряду.

Відео дня

Читайте такожМакрон порівняв розмову з Трампом про мита із сосисками

Washington Post також нагадує, що Трамп неодноразово публічно критикував ЄС і НАТО ще з початку своєї передвиборчої кампанії. Але масштаби і інтенсивність його атак зросли. Лише цього тижня у Північній Дакоті Трамп сказав: "Євросоюз, звісно ж, створений для того, що користуватися США, щоб атакувати нашу скарбничку". Він також поскаржився на торговельний дефіцит між США і ЄС у розмірі 150 мільярдів доларів.

Читайте такожОсь тобі, Ангела: політолог розповів, як Трамп жбурнув Меркель пару цукерок на саміті G7 (відео)

Також нещодавно Трамп сказав лідерм G7, що "НАТО такий же поганий, як і угода про Зону вільної торгівлі в Північній Америці". Він сказав прем'єр-міністру Швеції, що Америці варто вийти з НАТО. Все це, на думку видання, вказує на те, що Трамп не вірить у Євросоюз і НАТО, так само як і в американські зобов'язання перед ними.