Олександр Петров і Руслан Боширов / REUTERS

Підозрюваний Лондоном в отруєнні екс-агента російської розвідки Сергія Скрипаля, полковник російського Головного розвідувального управління (ГРУ) Анатолій Чепіга (також відомий як "Руслан Боширов") звання Герой Росії отримав за Крим.

Читайте такожПричетний до отруєння Скрипалів агент ГРУ "Боширов" вивозив Януковича з України - журналіст (відео)

Про це російській Новой газете розповіли три колишні колеги Чепіги з 282-го загону спецназу, який дислокується в Матвіївці, передмісті Хабаровська. Саме в цю частину в серпні 2001-го прибув для проходження служби лейтенант Анатолій Чепіга, з відзнакою закінчив Далекосхідне вище загальновійськове командне училище (ДВЗКУ).

Відео дня

Всі троє співрозмовників видання попросили не називати імен.

"Звання Герой Росії Чепізі присвоїли за Крим, - розповів випускник ДВЗКУ, колишній товариш по службі Чепіги по загону. - На стелі біля пам'ятника Рокосовському в училищі вибиті імена випускників, що отримали звання Героя - там є Чепіга і полковник Олександр Попов, випускник ДВЗКУ 1995 року (щоб не допустити неточностей - це не Олександр Петров з Солсбері. - ред.). Чепізі і Попову звання Героя Росії було присвоєно одним закритим указом президента і саме за Крим. Попов тоді командував зведеним загоном спецназу, а Чепіга тоді ще був підполковником. Правда, не можу навіть припустити, чим конкретно Чепіга займався в Криму".

Співрозмовники видання назвали три ключові спецоперації в Криму в лютому 2014 року: захоплення будівлі Ради міністрів Криму; захоплення аеродрому Бельбек; роззброєння бригади морської піхоти армії України в Феодосії. Всі три операції були проведені без кровопролиття, за що Попов і Чепіга і були удостоєні звання Героя Росії.

За даними співрозмовників Нової газети, у військову академію Міноборони Росії Анатолій Чепіга поступив після Криму, влітку 2014 року.

Як повідомляв УНІАН, учасник розслідувань The Insider і Bellingcat розповів, що полковник ГРУ Чепіга міг брати участь у втечі Януковича з України.