У Болагірї задушили відому журналістку-розслідувача / Скріншот - nova.bg

У болгарському місті Русе вбили адміністративного директора та ведучу регіонального каналу TVN Вікторію Марінову, що розслідувала махінації з коштами фондів ЄС.

Про це повідомляє «Українська правда», посилаючись на болгарський телеканал NOVA TV.

Читайте такожВ Україні сьогодні згадують журналіста Гонгадзе, якого вбили 18 років тому

Відео дня

Як повідомив заступник голови поліції Іліан Єнчев, тіло 30-річної жінки виявив місцевий мешканець у зеленій зоні поблизу Дунаю. Речі жертви було знайдено за кілька метрів від тіла. Неподалік був також припаркований її автомобіль.

Смерть жінки, як повідомляється, настала в результаті удару в голову та задушення. Місцеві криміналісти стверджують, що не пам’ятають у Русе настільки жорстокого вбивства.

Поліція наразі відпрацьовує декілька версій щодо причин злочину. Одна з них – вбивство через професійну діяльність Марінової.

Зазначається, що останньою темою, над якою працювала журналістка, був так званий GPGate – скандал навколо розкрадання коштів з фондів ЄС. 

Мова йде, серед іншого, про фінансовані ЄС проекти будівництва об’єктів інфраструктури, на яких заробляли кошти консалтингові фірми. Компанія GP Group була однією з таких фірм, і на прикладі її документації було викрито схему розкрадання коштів.

За даними розслідування, до махінацій можуть бути причетні люди з найвищого керівництва держави, включно з прем’єром Бойко Борисовим. У розслідуванні також фігурує ім’я голови болгарської "дочки" "Лукойла" Валентина Златева.

Канал TVN, де працювала Марінова, був єдиним у країні каналом, який висвітлював цей скандал. У Болгарії ним також займався вебсайт журналістських розслідувань Bivol.

Розслідування велося в рамках фінансованого Євросоюзом проекту журналістських розслідувань щодо шахрайства з коштами ЄС у Болгарії і Румунії. Його результати планувалося передати в Управління ЄС з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF).

Раніше повідомлялось, що прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо і його уряд пішли у відставку на тлі скандалу в зв'язку з убивством місцевого журналіста Яна Куціака і його нареченої.

Тіла журналіста та його нареченої Мартіни Кушнірової були знайдені в кінці лютого. Перед смертю журналіст розслідував діяльність італійської мафіозної організації Ндрангета в Словаччині, а також її можливі зв'язки з місцевими політиками.