Ілюстрація / REUTERS

У Росії кількість людей, які шкодують через розпад СРСР, зросла до найвищого рівня з 2005 року.

Як свідчить дослідження «Левада-Центру», через економічні проблеми своєї країни росіяни з ностальгією згадують про соціальне забезпечення в радянські часи, пише Reuters.

Президент Володимир Путін якось сказав, що розпад Радянського Союзу в 1991 році став «найбільшою катастрофою 20-го століття». А багато росіян вже досить давно вважають, що саме розпад комуністичної імперії знищив поважний статус Москви на міжнародній арені. Російська ностальгія за радянським минулим постійно зростала з 2012 року, коли Путін знову став президентом.

Відео дня

Читайте такожШлях СРСР: спроби РФ конкурувати із США у космосі можуть призвести до її розпаду – генерал

Нове опитування «Левада-Центру» виявило, що 66% росіян шкодують, що СРСР розвалився. Це найвищий рівень з 2005 року, коли про це говорили 65% опитаних, а Путін обійняв посаду президента вдруге. Потім ці сентименти почали скорочуватися. І в 2012 році охочих повернутися в комуністичне минуле в Росії було 49%. Втім, тепер ностальгія знову повернулася.

Соціолог "Левада-Центру" Каріна Піпія пояснила, що раніше такі настрої були обумовлені втратою міжнародного престижу Росії, а також проблемами з національною ідентичністю. Але тепер все змінилося.

«Сьогодні ностальгія визначається більше економічними факторами і міркуваннями, що колись було більше соціальної справедливості, уряд працював для народу і він більше дбав про громадян», - пояснила вона.

Видання пояснює, що прості росіяни зіштовхнулися з великим скороченням доходів через слабкий рубль й інфляцію з 2014 року. Тоді російська економіка почала переживати рецесію через обвал цін на нафту і санкції, які Захід запровадив проти РФ за військове вторгнення в Україну.