Ілюстрація / REUTERS

Різдвяний сюрприз Дональда Трампа застав союзників зненацька. Президент США оголосив про виведення військ з Сирії і половину сил своєї країни з Афганістана. Це також змусило американського міністра оборони піти у відставку.

Трамп також спричинив потрясіння на глобальних ринках, допустивши, що він звільнить ще й американського міністра фінансів на тлі часткового блокування роботи уряду у Вашингтоні. Тож як сказав колишній міністр закордонних справ Швеції: “Президент США тепер у відкритому конфлікті з Конгресом, Мінфіном, Міністерством оборони, Китаєм, ЄС, СОТ і ще кількома організаціями. А у всьому іншому все добре”.

Всі ці події і попередні вчинки Трампа віщують дуже похмурий 2019 рік, в якому варто чекати ще більше політичних і економічних проблем, пише EUObserver.

Відео дня

“Союзники повинні бути надійними”, - сказав президент Франції Еммануель Макрон.

Читайте такожThe Times: У 2019 році Путіну буде гостро потрібен мир з Україною

Однак, вчинки Трампа знову і знову демонструють, що США на чолі з ним стають все більш ненадійними. Він не консультується з європейськими союзниками чи з сирійськими курдами, які стали ключовими борцями проти “Ісламської держави”. Трамп нищить трансатлантичні зв’язки. Він часто вступає в перепалки з іншими західними лідерами, ставить під сумнів існування НАТО і навіть називає Brexitвеликим досягненням. Вихід США з Паризької угоди і ядерних домовленостей з Іраном, а також сварки Трампа з лідерами G7 поставили європейських союзників в ступор. А в цей час американський президент кинувся задобрювати автократів, таких як Раджеп Таїп Ердоган, який тепер може спокійно атакувати сирійських курдів.

Через свою доктрину “Америка перш за все” Трамп відкрито підриває багатосторонній світовий порядок, який США збудували після Другої світової війни. Його погрози вивести свою країну із СОТ ще раз підкреслюють це. Нажаль, Європу теж чекають наслідки від такої поведінки американського президента. Вакуум сили на Близькому Сході дасть поштовх новим військовим конфліктам в регіоні. А це означає, що ЄС може охопити нова хвиля біженців. Відставка міністра оборони Джима Меттіса теж тривожить, адже він звільнився тому, що погляди військового і Трампа на альянси і партнерство з іншими країнами не збігалися. Через те, що більшість поміркованих кадрів були викинуті з адміністрації Трампа, 2019 рік може стати ще більш турбулентним для трансатлантичних зв’язків і глобальної стабільності.

Читайте такожThe Times: Путін більш небезпечний для Європи, ніж популізм

Кремль може наважитися на нову військову авантюру проти України і посилити своє втручання у вибори інших. А в 2019 році заплановані не лише українські голосування, а й вибори до Європарламенту. Вільна торгівля теж під загрозою. Адже “перемир’я” між ЄС і США, про яке домовився Жан-Клод Юнкер з Дональдом Трампом, навряд чи буде тривати довго. Єврозоні бракує інфраструктури, щоб витримати економічний шок. Вона лишається уразливою перед можливим економічним спадом.

Зміна міжнародного середовища вимагає, щоб ЄС взяв на себе більшу відповідальність. Проблеми в регіоні, підйом Китаю, агресивна Росія й ізоляціонізм США підштовхують Європу до того, щоб сфокусуватися на зовнішній політиці. Однак, щоб продемонструвати силу на міжнародній арені, ЄС потрібно подолати розколи всередині через міграцію і реформу єврозони, які блокують можливість ухвалювати ефективні рішення. Для цього потрібно виправити незавершену архітектуру єврозони, яка ділить Європу на південь і північ, а також розробити постійне рішення для міграційної проблеми, яка розділяє схід і захід.