Білий дім готує нові розпорядження у сфері енергетики / Flickr/Sarah Sampsel

Білий дім обмірковує новий раунд ухвалення різних розпоряджень, які б дали поштовх енергетичній індустрії США у спробі показати американську силу проти Росії.

Вірогідно, це буде вже третя спроба Дональда Трампа допомогти компаніям-операторам трубопроводів. Серед можливих розпоряджень – ослаблення повноважень штатів з блокування енергетичних проектів і спрощення процесу побудови нових трубопроводів для пожвавлення транспортування нафти і газу. Як розповіли Politico джерела в адміністрації, нові розпорядження будуть «досить схожими» на ті, які президент США схвалював раніше, але вони будуть «ширшими і глибшими».

Читайте такожВ ОПЕК допускають подальше скорочення нафтовидобутку

Відео дня

Трамп просував енергетику як стовп економіки і національної безпеки, впродовж свого президентського терміну. В останні тижні він посилив свою риторику про енергоносії, наголошуючи, що низькі ціни на нафту і пальне нібито доводять успішність його політичного порядку денного, а також те, що він «не пішак» російського автократа Володимира Путіна.

«Йдеться не лише про економічне зростання і силу. Значною мірою, це важливо для політики у сфері національної безпеки. Ми цілимося в Росію. Ми можемо її побороти», - сказав Politico неназваний чиновник Білого дому.

Видання додає, що низка розпоряджень навряд чи розвіють всі підозри, які з’явилися через надмірну лояльність американського президента до Росії. Тим більше, це не спрацює в часи, коли розслідування спеціального представника Департаменту юстиції Роберта Мюллера нависло над Білим домом. Крім того, дуже вірогідно, що нові розпорядження Трампа у сфері інфраструктури зіштовхнуться з супротивом демократів, таких як губернатор Нью-Йорка Ендрю Суомо. Республіканці, яким запропонують віддати Вашингтону владу, яка дозволяла їм захищати чистоту річок і струмків у своїх штатах, теж будуть не в захваті.

Читайте такожWall Street Journal: Німеччина переконує Європу, що газова залежність від Росії їй на користь

Експерти також сумніваються, що США зможуть позбавити Росію її хватки на горлі міжнародного енергетичного ринку. Власне, американські компанії відкрили свої нафтові крани для експорту в 2015 році, коли у країні була скасована відповідна заборона. За останні роки США стали одним зі світових лідерів на ринках. Але російський видобуток теж досяг рекордних об’ємів. За рівнем експорту Росія тепер поступається лише Саудівській Аравії. Крім того, Москва досі домінує на газовому ринку Європи, яка отримує третину потрібного блакитного палива від «Газпрому».

«Ми дуже зацікавлені в тому, щоб підірвати російські позиції в енергетичних поставках у Європі», - сказав виданню чиновник з Білого дому.

Адміністрація Дональда Трампа намагається задушити російський проект «Північний потік-2», через який Москва зможе постачати газ прямо в Німеччину в обхід України. Тим часом, американський міністр енергетики Рік Перрі активно їздить в Східну Європу, щоб домовитися про поставки американського скрапленого газу в країни регіону. Однак, експерти вважають, що Вашингтону вдасться досить обмежену частку на енергетичному ринку Європи. А більшість компаній США зосередженні на дохідних ринках Азії.

«Це не те, що можна вирішити у Білому домі. Зрештою, йдеться про конкуренцію одних приватних компаній з іншими», - сказав директор Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету Тім Боерсма.

Однак, він додав, що Білий дім може допомогти залучити інвестиції в енергетику. Крім того, завдяки поставкам США на світових ринках спостерігається перенасичення. І це шкодить бізнес-моделі російського «Газпрому».