"Шатдаун" в США призупинено на три тижні / фото David Dibert / pexels.com

«Шатдаун» у США призупинено. Президент США Дональд Трамп підписав закон про бюджет, прийнятий 25 січня Сенатом і Палатою представників.

Закон про фінансування уряду до 15 лютого не включає коштів на будівництво запропонованої Трампом стіни на кордоні між США і Мексикою, повідомляє «Голос Америки».

Раніше в п'ятницю президент США заявив, що готовий схвалити законопроект, яким передбачається фінансування федерального уряду на три тижні. Це дало змогу покласти край найдовшому «шатдауну» в історії США.

Читайте такожКриза в США паралізувала головні інститути влади, для опозиції Трамп став "ворогом держави" - журналіст

Тепер необхідні дії мають зробити Сенат і Палата представників.

Президент сказав, що буде сформовано двопартійний комітет для оцінки ситуації на кордоні.

Заява Трампа повністю змінює його позицію, висловлену в четвер, коли він сказав, що погодиться на тимчасове відкриття федерального уряду тільки якщо Конгрес виділить «початковий платіж» на будівництво стіни на кордоні США і Мексики.

Трамп погодився піти на компроміс з демократами на 35-й день часткового закриття уряду, коли близько 800 тисяч федеральних службовців вже вдруге поспіль не отримали зарплату.

Це також сталося незабаром після того, як в аеропортах США почалися затримки з відправленням і прибуттям рейсів - авіадиспетчери, які не одержують зарплату, відмовляються виходити на роботу.

Після заяви президента лідер демократичної меншості в Сенаті Чак Шумер сказав, що Трамп погодився з вимогами демократів розвести питання відновлення роботи уряду і безпеки кордонів.

Разом з тим Трамп попередив, що якщо упродовж трьох тижнів Конгрес не виділить йому коштів на будівництво стіни, він може знову влаштувати «шатдаун» або оголосити режим надзвичайного стану.