Лукашенко серйозно боїться сценарію поглинання РФ / фото president.gov.by

Військова операція на білоруському напрямку в даному випадку виключена: це буде сильний удар по позиціях президента РФ Володимира Путіна.

Таку думку висловив російський політолог Дмитро Орєшкін в коментарі Главреду.

"Формально це можливо: нова держава, новий президент, нова конституція і так далі. Але Путін не робить того, чого від нього чекають", – зазначив він.

Відео дня

За його словами, батька, "який всіма своїми кінцівками тримається за владу", прекрасно розуміє існуючу загрозу і теж готується. Він чистить свої силові структури, почав широко посміхатися Заходу, позбавився від іміджу "останнього диктатора Європи", передавши його Путіну.

Читайте такожПолітика Лукашенка щодо РФ "газ в обмін на поцілунки" дала збій – експерт

"Путін хоче залишитися в історії як збирач земель руських. Але поки у нього виходить дуже скромненько. Він приєднав до Росії Крим, але втратив Україну. І він втратив Україну надовго. Раніше він міг якось домовлятися з Януковичем. Більш того, він підготував, як йому здавалося, безпрограшну ситуацію з втягуванням України в Митний союз, Януковичу вже і грошей підвезли, а ще 17 мільярдів доларів було підготовлено на цей проект. Але – не вийшло. І це поразка. І сам Путін це чудово розуміє, і його силовики це прекрасно розуміють", – пояснив Орєшкін.

Таку поразку навіть кримською епопеєю прикрити важко, зазначив експерт.

"Лукашенко серйозно боїться сценарію поглинання, так що якщо почнуться силові руху з боку Москви, він негайно побіжить до Заходу. І Захід буде змушений йому допомогти, тому що йому абсолютно нецікаво мати під Мінськом ракетні комплекси. Тому Путін не ризикне на серйозну військову операцію", – резюмував політолог.

Нагадаємо, Лукашенко вирішив, що Україна і Білорусь приречені на перебування з Росією. Президент Білорусі ще раз повторив варіацію на класичний стереотип щодо "трьох братніх народів".

Як повідомлялося, Лукашенко "з'їхав з теми" об'єднання Білорусі і Росії. Олександр Лукашенко також підкреслив, що обидві країни можуть розвиватися виключно у форматі рівноправності.

При цьому зазначалося, що наступною жертвою режиму глави РФ Володимира Путіна з найбільшою ймовірністю стане Білорусь. Таку думку висловив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука.