Ілюстрація / фото УНІАН

Спроби приєднання Білорусі до Росії робляться регулярно. Але в останній раз Олександру Лукашенку фактично був поставлений ультиматум: годі грати в хованки.

Про це у своїй колонці сайту «Главред», директор Інституту трансформації суспільства, економіст і політолог Олег Соскін.

Читайте такожЕкономіст розповів, що буде з курсом долара і євро в 2019 році

Відео дня

За його прогнозом, зараз Росія буде примушувати Лукашенка створити єдину з РФ банківську систему, єдиний грошовий емісійний центр, буде вимагати повного переходу на рубль, а також в єдину правову систему: з єдиним судом, єдиною прокуратурою, єдиним митно-територіальним простором. І при цьому, як вважає експерт, Росія повністю візьме під контроль зовнішні кордони Білорусі і виставить своїх прикордонників, митників тощо.

«Природно, батько перелякався. Для нього все це смерті подібно. Так, йому можуть сказати: "будь Ласка, ти можеш вічно бути президентом". Але при цьому він повністю втратить контроль над фінансово-економічною, правовою та зовнішньою системою безпеки Білорусі. Він розуміє, що це страшна загроза для нього, тому і почав крутити педалі назад". Але у Лукашенка нічого не вийде. Очевидно, що він абсолютно не потрібен Путіну, і в Москві зараз розробляється план, як усунути батька, щоб, не повністю поглинувши Білорусь, приєднати її до Росії, щоб вийти на західні кордони», – пише Соскін.

Політолог упевнений: для того, аби зберігати Російську Федерацію, тримати в покірності внутрішні республіки і краї, Путіну необхідно поглинути Білорусь.

«Плюс це підвищить потенціал Росії в протистоянні і боротьбі проти України. Адже таким чином Росія оточить нашу країну ще і з півночі», – зазначив експерт.

«Одним словом, для Білорусі та її народу розпочинаються чорні дні. Але вони самі винні: вони воліли бути рабами, захотіли, щоб ними керував колгоспний голова, ось і отримали... Тож, народ Білорусі чекають важкі часи в 2019 році», – резюмував Соскін.